Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво представляват умните домове и какви са техните предимства?

04 февруари 2022, 15:00 часа

Технологията промени всичко в света и нищо по-добре не отразява нашия постоянен напредък в бъдещето от интелигентната домашна технология, която става все по-разпространена всеки ден. Но какво е интелигентен дом? Какви са ползите от това? Как можете да направите дома си да изглежда така?

Определянето на това какво представляват интелигентните домове е просто: това е дом, оборудван с осветление, отопление и електронни устройства, които могат да се управляват дистанционно с телефон или компютър. 

Умните домове са тези, оборудвани със свързана технология, която ви позволява да: управлявате важни домашни функции чрез съвместими мобилни устройства, като същевременно повишавате сигурността и ефективността, подобрявате комуникацията и променяте ежедневните дейности.

От управление на осветлението до защита на прозорците и вратите и други предимства. Тези безжични функции персонализират вашето домашно изживяване, като същевременно спестяват енергия и пари.

Предимствата на технологията за интелигентен дом

Устройствата за интелигентен дом са полезни за всяко домакинство, било то семейства с малки деца и домашни любимци или по-възрастни роднини, живеещи сами.

А именно...

Интеграция и свързаност

Въпреки, че всяко смарт устройство е полезно по свой собствен начин, интеграцията и свързаността са това, което ги прави наистина важни и удобни за управление на сигурността и защитата на вашия дом .

Дистанционно

Дистанционното управление позволява на потребителите да използват всяка интелигентна технология отвсякъде, използвайки мобилно устройство. .

Датчик за движение

Разпознаването на движение се активира само при откриване на активност. Независимо дали сте в дома си или извън него, докладвайте за всяка подозрителна дейност в и извън имота.

Зоните за активност и предварително програмираните реакции, както и активирането на вътрешното и външното осветление осигуряват сигнали в реално време за защита срещу потенциални крадци.

Персонализиране

Много устройства за интелигентен дом предоставят персонализирани функции, които са съобразени с вашите индивидуални нужди, било то въз основа на поведение или географско местоположение.

Най-добрите устройства за интелигентни домове

Четирите основни категории устройства, които най-често се използват в интелигентните домове, са осветление, развлечение, климат и сигурност.

Интелигентни светлини

Интелигентните крушки са най-лесните за инсталиране и използване. Те имат функции като таймери, възможности за откриване на движение и графици. Например, можете да настроите осветлението да се включва, когато се приберете от работа и да се изключва автоматично след полунощ.

Светлините с функции на сензор за движение могат да се включват, когато открият, че някой влиза в стаята и да се изключват, когато я напусне. 

По отношение на отоплението най-доброто са интелигентните термостати

Тези устройства също са доста често срещани в днешните умни домове. Те са относително лесни за инсталиране и могат да бъдат адаптирани към вашите предпочитания и времеви графики.

Що се отнася за интелигентна домашна сигурност, някои от най-предпочитаните продукти са интелигентни брави и детектори за наводнения и дим.

Забавление

Някои хора използват само интелигентни технологии за забавление, като смарт телевизори, високоговорители и проектори. Тези устройства могат да бъдат доста скъпи и дори да изискват разходи за монтаж като вградено устройство или високоговорители на тавана.

Въпреки това, забавлението е един от най-важните аспекти при проектирането на интелигентен дом.

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес