Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво представлява макробиотичната диета и как се спазва?

07 март 2022, 11:25 часа

Макробиотичната диета е предназначена да внесе баланс и хармония във всеки ден от човешкия живот. Препоръките за тези, които я спазват, са прости и лесни: яжте редовно, дъвчете бавно храната, бъдете физически активни, вслушвайте се в организма си и забелязвайте как той реагира на различните видове храни! Привържениците на макробиотичната диета наблягат на използването на биологични продукти, отглеждани в региона, където се е родил човек.

1. Пълнозърнести храни. Те трябва да представляват 40 до 60 процента от менюто – овес, ечемик, ръж, просо, царевица, кафяв ориз. Не непременно под формата на зърнени храни, позволени са, например, пълнозърнести тестени изделия или хляб.

2. Зеленчуци. Те трябва да бъдат до 20-30% в менюто. За ежедневна употреба се препоръчват прясно зеле, тиква, магданоз, броколи, лук, ряпа, моркови, тиквички. Два или три пъти седмично можете да включите в диетата зелен лук, маруля, краставици, копър, целина. Още по-рядко (веднъж седмично) е позволено да се консумират патладжан, авокадо, аспержи, артишок, цвекло, сладки чушки, картофи, ревен, спанак, манголд и домати. Зеленчуците трябва да се консумират пресни, бланширани, приготвени на пара.

3. Бобови растения. За такива продукти се отделят около 5-10% от менюто. Това са основните източници на белтъчини за хората, които спазват вегетарианска диета. Но бобовите растения са разнородни. Нахут и леща се препоръчват за ежедневна употреба, а, например, боб и грах може да се консумират само от време на време.

4. Семена, ядки. Въпреки наличието на омега-3 мазнини в тях, хората, които спазват макробиотична диета, трябва да консумират такива продукти в ограничени количества (до три пъти седмично). Ядките и семената могат да бъдат леко препечени. Предпочитание трябва да се даде на орехи, фъстъци, тиквени семки, бадеми.

5. Риба и морски дарове. Необходими са за поддържане на нормален холестерол и работата на сърдечния мускул. Но за разлика от средиземноморската диета, макробиотичната не включва мазни риби. Може да използвате само прясно уловена морска и речна риба с бяло месо – треска, камбала, шаран, пъстърва.

6. Плодове. Те не са приоритет – на почитателите на тази диета е позволено да ядат плодове само няколко пъти седмично. Плодовете трябва да са органични и местни. Важно е още да се обърне внимание на сезонността - през зимния сезон са разрешени замразени плодове (но отново, предимно да растат в този регион). Изборът трябва да бъде в полза на малини, праскови, къпини, ябълки, сливи, боровинки, кайсии, круши, грозде, череши.

Забранени продукти. Забранено е всякакво месо, включително от домашни птици. На първо време понякога се допуска сухо, нетлъсто месо. Но са забранени яйца, млечни продукти, пикантни храни; плодови сокове; рафинирана захар; силен алкохол; газирани напитки; кафе, шоколад; пчелен мед; ароматни чайове и др.

Правила за приготвяне и хранене. Предпочитаните методи за готвене са на пара, варене, мариноване, бланширане, печене - желателно в керамични съдове. Препоръчва се да се ограничите до две или три хранения дневно, без междинни закуски.

ВНИМАНИЕ! Поради наличието на редица значителни ограничения трябва задължително да се консултирате с лекар, преди да започнете да спазвате подобна диета.

 

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес