Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво представлява лазерната епилация - плюсове и минуси

05 септември 2023, 13:55 часа

Лазерната епилация определено е процедура, която спестява време и ви гарантира гладка кожа за дълъг период. За да постигнете така желания ефект, ще ви бъдат необходими няколко процедури, а след това поддръжка веднъж годишно.

Хубаво е младите момичета и момчета да започнат своите процедури след 18-годишна възраст, преди това може да се прави само ако окосмяването е силно повишено и създава сериозен дискомфорт. Имайте предвид, че ако започнете лазерните процедури преди 16-годишна възраст, резултатите няма да са толкова добри заради хормоналния дисбаланс по време на тийнейджърските години.

Какво трябва да знаете за лазерната епилация, преди да отидете за пръв път ?

Зоните, които искате да бъдат третирани, трябва да са гладко избръснати предния ден, за да не се разсейва лазерният лъч по дължината на косъма. В последния месец не бива да сте използвали епилатор или кола маска, за да може да има ефект от лазера още след първата процедура.

Странната история на женското обезкосмяване

Също така трябва да са минали 3-4 седмици от последното ви посещение на море, басейн или солариум. Не бива да използвате автобронзант. Кожата трябва да е чиста, когато отидете за своята процедура и да не сте слагали никакви лосиони или парфюми. Имайте предвид, че ако приемате фоточувствителни медикаменти, е възможно да получите нежелани пигментации.

Какво да очаквате след първата процедура по лазерна епилация ?

След извършването на първата процедура, е възможно да имате известен дискомфорт като лек сърбеж, зачервена кожа или поява на малки подутини около третираните косми. В рамките на едно денонощие кожата трябва да се успокои и всичко изброено да отмине. След 10-14 дни се очаква третираните косъмчета да опадат и след това да израснат нови, които ще бъдат премахнати при следващото ви посещение. Между процедурите НЕ бива да изскубвате космите, а само да ги подкъсявате със самобръсначка.

Хората, които нямат хормонални проблеми, виждат ефект от лазерната епилация след 6-8 процедури. След това е необходимо да си правят по една процедура годишно, за да поддържат постигнатия ефект. При тийнейджърите заради бушуващите хормони резултатите не са така стабилни и обикновено имат нужда от повече процедури, за да постигнат така желания резултат. Жените в зряла възраст, но с повишени нива на андрогени, е възможно също да имат нужда от по-дълъг курс на лазерна епилация.

Предимства и недостатъци на методите за обезкосмяване

Плюсове и минуси на лазерната епилация:

Плюсове:

  • Растежът на космите се намалява драстично.
  • Има ефект върху всяка зона от човешкото тяло.
  • Болката е сведена до минимум, но все пак при всеки човек е различна спрямо неговия праг на болка.

Минуси:

  • Резултатът не се постига отведнъж, нужни са няколко процедури и поддръжка веднъж годишно.
  • Процедурите не са евтини.
  • Посещението е добре да се прави след края на летния сезон, когато тенът вече не е толкова силен.
  • Ако процедурата не се прилага правилно, има риск от болка и дори изгаряне.
Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес