Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво предизвиква преждевременното побеляване?

24 април 2022, 13:50 часа

Сивата коса не винаги е знак за предстояща старост. Често безцветните нишки, които се появяват, имат физиологични причини, които могат да бъдат преодолени. Какво причинява ранното побеляване и как да се справим с него?

Причини за преждевременно побеляване:

·        Медикаментозна терапия - Говорим за методи на лечение, които влияят върху регулацията на производство на меланин (химиотерапия, лекарства за болестта на Паркинсон и др.).

·        Липса на витамини и микроелементи - Дисфункцията на меланоцитите и преждевременното побеляване могат да причинят дефицит на витамини А, В, С; цинк, желязо, мед, манган, селен.

·        Наследственост – Преждевременно посивялата коса може да има генетични причини: ако първите безцветни нишки се появиха в по-старото поколение в семейството в млада възраст, тогава е напълно възможно децата също да наследят тази характеристика.

·        Пушене - Това е един от неблагоприятните фактори, които могат да обезцветят нишките на косата преди време.

·        Наднормено тегло - Учените продължават да откриват връзка между преждевременното побеляване и наднорменото тегло. Сивата коса преди 40-годишна възраст често се появява при хора със затлъстяване. Това е така, защото нездравословното хранене и проблемите с теглото причиняват стрес за организма, от който страдат корените на косата. Ето защо, за да бъде косата ви здрава, силна и еластична, трябва да се храните балансирано.

Лекарите по медицина против стареене смятат, че ранното посивяване на косата е пряка последица от факта, че тялото няма как да се справи с оксидативния стрес. Според тях, сивата коса е ясно свързана с оксидативния стрес, който предизвиква много патологични процеси не само в космения фоликул, но и в цялото тяло. Така промяната в цвета на косата е първият знак, че нещо не е наред в тялото.

Това е индикатор, че антиоксидантните системи вече работят до краен предел. Сивата коса е първият признак на стареене. И когато го видим при младите хора, това означава, че те имат активен оксидативен стрес и е необходимо спешно да се лекува, дори ако човекът се чувства добре.

Сиви коси: какво да правим?

Само еликсирът на младостта може напълно да ви отърве от сивата коса. Но тъй като все още не е изобретен, трябва да прибягвате до услугите на фризьори. Изкусният фризьор може да превърне вашата сива коса в шикозна прическа, която ще направи визията много елегантна, или просто да боядиса косата ви в различен цвят. Има много възможности за боядисване на сива коса – от тонизиране до химическо оцветяване и репигментация. И най-важното, не забравяйте, че промяната на цвета на косата не трябва да унищожава самочувствието ви!

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес