Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво означава верификация - как да я направим максимално бързо?

08 април 2022, 06:45 часа

Навярно и вие сте чували думите верифициране и верификация? Ако все още не ви е съвсем ясно значението на думата, то попаднали сте на правилното място.

Верификация – що е то?

Това е дейност, в резултат на която Управляващ орган гарантира и уверява, пред друг Сертифициращ орган, че продуктите, работата и услугите са на база декларирани разходи направени от Бенефициенти по конкретните операции и действително са извършени в съответствие правилата на Общността и националните правила.

Верифициране – какво означава

Верифициране, това е доказване или удостоверяване на реалност, истина; свидетелство, доказателство. Това е цял процес, който включва дейности по доказване на съответствие на първоначално заложени условия и реални резултати или до доказване на краен продукт.

Верификация има за всяка сфера от обществения живот. Така например: верификация на вложените средства (използва се в икономиката и финансите при поставяне на оценка на инвестиции с гарантови схеми или кредитни линии), верификация на знания (използва се в образованието), верификация в здравеопазване – прилага се при удостоверяване на съответствие на лекарства и продукти с такава цел, както и изключване на вероятността от фалшифициране износ и внос на такива и др. Верификацията се прави от компетентни лица, в зависимост от законово зададени правила и процедури.

Форми за верификация има, според сферата на дейност. Такива са например: В областта на образованието - контролни задания, изпити, курсови задачи, инспекции, проучвания и др.; В системата на кредитно и грантово финансиране - проверки на място и документални проверки; В сферата на лекарственото регулиране – инспекции, електронно базирани системи и др.

Сфери на приложение на верификация

Както вече споменахме, верификацията има ключово значение в редица области. В случай, че не е изпълнено, няма да бъде предоставена възможността да извършите плащания, теглене на  парични средства и пр.

Верификацията се изисква при редица плащания и разпореждане на финанси, в т. ч. бързи залози, кредити, банкиране и пр. В тези случаи се изисква всеки играч да мине процес по Верификация на своята сметка, за да може да изтегли или разпореди бързо, своите средства и да изпрати конкретна сума по дадена сметка или да я изтегли.

Процедура по верифициране на домейн също съществува. Такава има налична и не е сложна. Тя изисква сравнително бързо боравене. За целта собствениците на сайтове трябва да я извършат възможно най-скоро, за да потвърдят кой ще управлява сайта и ще има пълните права за бизнес промени по настройките му. Същото се отнася и за верифицирането в социални медии и други акаунти.

Как да направим верификация максимално бързо?

Има начини верификацията да бъде направена възможно най-бързо и с минимални усилия. Разбира се, за това съдействат, както някои програми, така и нашите действия. Едни от последните са, използването на кратки и бързи кодове и/или шрифтове, които автоматично биват изпращани на посочени от нас данни за контакт или запаметяване на подробна и дълга лична информация (три имена, адрес, ЕГН/БУЛСТАТ, тел. номер и пр.).

Забележка: Що се касае до запаметяването на лични данни на различни мобилни и други устройства не е препоръчително т. к. може да се окаже нож с две остриета. Трябва да сте внимателни, с това, кой има достъп до тези устройства и дали съществува риск от злоупотребата с тях.

В заключение:

Верификация е необходима, както при разплащания, така и при работа в сайтове. Тя е важна, за да защити личните данни, сметки и всичко ценно на притежателя си.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес