Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво никога не трябва да похапваме за закуска

14 октомври 2024, 10:00 часа

Здравословната закуска включва фибри, протеини и здравословни мазнини, които ви дават енергия и ви карат да се чувствате сити. За разлика от това, нездравословната закуска може да ви накара да се усещате отпуснати, да трупате излишни килограми и да увеличите риска от хронични заболявания. Ето някои от най-вредните храни за закуска:

1. Зърнени храни

Много хора смятат, че зърнените закуски са питателен избор за деца и възрастни. На опаковката на такива храни ще прочетете “съдържа пълнозърнести храни”. Етикетът може също така да подскаже, че зърнената култура е добър източник на хранителни вещества като витамин А и желязо. В действителност тези зърнени храни са силно преработени и съдържат само малко количество пълнозърнести продукти. Освен това, хранителните вещества се добавят изкуствено в процес, наречен обогатяване.

Проучване установи, че децата, които консумират обогатена зърнена закуска, предназначена да подобри имунната функция, в крайна сметка се разболяват също толкова често колкото децата, които не консумират зърнената закуска. Зърнените закуски съдържат предимно рафинирани храни и захар. Установено е, че порция зърнени храни в 1 чаша често съдържа повече захар отколкото 3 бисквитки с парченца шоколад.

2. Палачинки

Още: Диетолози: Това е най-добрата закуска за хора с диабет

Палачинките са любим избор за закуска през уикенда. Съдържат брашно, яйца, захар и мляко. Въпреки че имат повече протеини от някои продукти за закуска, палачинките са с много високо съдържание на рафинирано брашно, което причинява инсулинова резистентност и затлъстяване. Освен това, палачинките обикновено се гарнират с шоколад, сладко, сироп, които са с високо съдържание на фруктоза.

3. Препечена филийка с маргарин

Това изглежда добър избор за закуска, тъй като не съдържа наситени мазнини или захар. Две са причините, поради които трябва да изключите това от сутрешното си меню. Първо, тъй като брашното в повечето хлябове е рафинирано, то ви осигурява малко хранителни вещества и малко фибри. Брашното е с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и ниско съдържание на фибри, което може много бързо да повиши нивата на кръвната ви захар. Високата кръвна захар води до глад, което ви кара да ядете повече при следващото хранене и може да доведе до наддаване на килограми.

Второ, повечето маргарини съдържат трансмазнини, които са най-нездравословният вид мазнина, която може да консумирате. Производителите на храни създават трансмазнини, като добавят водород към растителните масла, за да изглеждат по-скоро като наситени мазнини, които са твърди при стайна температура.

4. Мъфини

Още: Здравен съвет за деня, 11 октомври: Лекар: Яжте тези храни на закуска и ще изглеждате с 10 години по-млади

Повечето мъфини се приготвят от рафинирано брашно, растителни масла, яйца и захар. Единствената здравословна съставка в тях са яйцата. Често мъфините се покриват с допълнителна захар или парченца шоколад или сушени плодове, което допълнително увеличава съдържанието на захар и калории. 

5. Сок

Плодовият сок е сред най-вредните избори, които правите, ако се опитвате да утолите глада си, да избягвате качване на килограми и хронични заболявания. Някои плодови сокове на пазара съдържат много малко количество естествен сок и са подсладени със захар или царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Високите нива на захар увеличават риска от затлъстяване, метаболитен синдром, диабет тип 2 и други заболявания. Дори в 100% плодов сок има много захар. Консумирането на големи количества сок може да има същите ефекти върху вашето тегло и здраве като пиенето на подсладени със захар напитки.

6. Подсладено кисело мляко

Купа с обикновено пълномаслено кисело мляко, покрито с горски плодове, е чудесен пример за здравословна закуска. Не е добър пример, обаче, купа с обезмаслено, подсладено със захар плодово кисело мляко.
Всъщност много ароматизирани обезмаслени кисели млека съдържат повече захар отколкото порция сладолед. Мазнините ви помагат да сте сити, защото отнемат повече време за храносмилане от въглехидратите, а също така задействат освобождаването на хормона холецистокинин, който подтиска апетита. Отстраняването на мазнините от млечните продукти и добавянето на захар променя питателната опция за закуска в храна, която е подходяща за утоляване на глада.
 
7. Гранола барчета

Още: Тази закуска предпазва от възпаление и сериозни заболявания

Тези популярни барчета може да изглеждат като страхотен вариант за закуска, но всъщност не са толкова полезни.
Въпреки че непреработените овесени ядки са с високо съдържание на фибри, гранола барчетата осигуряват средно само 1-3 г фибри. В същото време съдържат много добавена захар. Някои от най-популярните марки съдържат комбинации от захар, царевичен сироп и мед. Големи количества от тези захари могат да повишат кръвната захар, нивата на инсулин и възпалението. Съдържанието на протеини в блокчетата гранола също е ниско, което допълнително потвърждава, че са лош избор за закуска.

8. Преработени храни без глутен
Диетите без глутен станаха много популярни през последните години поради опасения относно потенциалните отрицателни ефекти на глутена върху здравето .Макар избягването на глутен не е вредно, консумацията на много преработени безглутенови храни може да причини проблеми. Например, комбинация от брашна, приготвени от ориз, картофи, заместват пшеничното брашно в безглутеновия хляб и печивата. Тези брашна имат висок гликемичен индекс, така че повишават бързо кръвната захар. Това покачване води до високи нива на инсулин, които могат да причинят връщане на глада и наддаване на тегло.

източник: https://1to1fitness.com/articles/10-worst-breakfast-foods/

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес