Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво никога не трябва да перете, за да не съжалявате след това

29 април 2021, 16:00 часа

В желанието си да почистят перфектно дома си, много домакини допускат огромна грешка. Някои от текстилните изделия никога не трябва да се перат, а за други прането е разрешено, но единствено с професионални машини и препарати.

Ето какво никога не трябва да перем у дома:

Килими

Килимите придават уют на дома. Но те са сред най-честите провокатори на алергии, тъй като по тях полепват прах, мръсотия, животински косми.

Килимите абсорбират неприятните миризми и това е причината за лошата им миризма. 

Някои домакини перат килимите в банята и след това ги сушат на балкона, което е абсолютно погрешно! За да почистите правилно килим, трябва да знаете от какво е направен, за да изберете правилния препарат.

Ръчно изработените килими се почистват само със специални въглеводородни разтворители. Ако се изсуши неправилно, килимът се деформира. 

Освен това сушенето на килимите навън води до абсорбиране на прах, сажди и полени. 

За да избегнете всичко това, изходът е само един - професионално пране на килимите на всеки 6 месеца.

Дивани и фотьойли

Старателното почистване на петната по повърхността на дивани и фотьойли  с гъби и препарати е голяма грешка.

В случая това води единствено до запушване на тъканите с мръсотията и препарата. Отмиването на почистващия агент на практика е невъзможно. В резултат на това вместо да се радвате на чистота и свежест у дома, ще трябва да се борите с влага, мухъл, бактерии и лоша миризма.

Матрак за легло

Една трета от денонощието прекарваме в леглото. Същевременно от качеството на матрака зависи качеството на съня или съответно вашата работоспособност през деня. Ето защо е необходимо, първо да изберете правилния матрак и второ - да се грижите правилно за него.

Има много начини да почистите матрака у дома. Но това, което определено не е нужно да правите, е да го мокрите с вода или да го перете, защото след това няма да можете да го изсушите.

Доверете се на професионалист при почистване на матрака. 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес