Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво никога не се прави на Архангелова Задушница?

03 ноември 2023, 20:44 часа

Тази събота преди денят, посветен на Архангел Михаил, светецът, взимащ душите, но състрадателен и молещ Бог да не отнема сиромасите, оставяйки децата им гладни, е последната голяма Задушница за годината, известна като Мъжка Задушница – Архангелова Задушница. 

Обикновено на Задушниците, посветени на душите на починалите, по-често се вълнуваме какво да раздадем, какви са обичаите и традициите, какво се прави, за да „им е видено“ и простени да са греховете им. Въпросът какво не се прави на Архангелова Задушница е по-рядко задаван, като най-често познанията на християните стигат до там, че знаят, че не се работи. Ако вече сте прочели какви са традициите и обичаите, как да се подготвите за Задушница и какво да сложите в подавките за Бог да прости, вижте и какво не се прави на Архангелова Задушница.

Архангелова задушница 2023: ето кога се пада

Какво не се прави на Архангелова Задушница и защо?

  • На тази голяма Задушница не се раздава постно. Традицията повелява да подадете агнешко месо така, както на празника на Архангел Михаил се правят курбани с агнешко. Не се притеснявайте, ако нямате тази възможност. Може да замените с пилешко, като е важно да е от сърце и с молитва подадено, а не количеството. Християните се придържат към правилото, че всеки дава от това, което има, като житото, виното и хлябът задължително присъстват.
  • Не се поздравява по пътя за гробищата или там с обичайните поздрави като  „Здрасти“ или „Добър ден“. Поздравът към живите, които срещате, е „Бог да прости“.
  • Жените не бива да перат и да подхващат домакинска работа, за да не разгневят душите на починалите. Единственото, което е позволено да се работи на Архангелова Задушница, е свързано с приготвяне на храната за раздаване и за общата трапеза, която е част от традициите за Мъжка  Задушница.
  • Не се гонят мушички, дошли на общата трапеза за Задушница, тъй като се вярва, че това са душите на починалите близки, които са дошли да ни навестят.
  • Не се оставя храна върху или до гробовете на починалите близки. Подавките са за живите, те да споменат починалия, а не за мъртвите. Погрешно в някои части на страната има традиция храната да остава до гроба, след като живите си тръгнат, което само привлича ненужно животни и нито е по канон, нито по църковна повеля.
  • Не се започва хранене на обща трапеза за тази голяма Задушница, преди да се остави първата хапка на земята и да се излее първата глътка пак там с думите „Бог да прости“.
  • Не се пропуска молитвата, която именно е за душата на починалия, заедно с църковната свещ и тамянът. Другото, което се прави, е за живите, не за мъртвия.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес