Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво не знаеш за туршиите и кога могат да бъдат опасни?

06 декември 2021, 08:40 часа

Туршиите са традиционни за родната трапеза особено зимата. Пълни с хрупкави зеленчуци, те доставят на организма витамини и минерали, които са изключително ценни през студения сезон. Туршиите са полезни и заради естествените пробиотици, които доставят на тялото – резултат от ферментацията. Консумирани като мезе, салата или основно ястие, туршиите са любима храна на много хора. Вкусните хрупкави туршии обаче могат да крият опасности за здравето. Ето кои са най-често срещаните:

1. Когато купувате туршия от непознат извън търговската мрежа или си я приготвяте вкъщи, внимавайте в избора на съдове, в които се съхранява и доставя. Всякакви съдове и кофи от пластмаса, в които преди това са се съхранявали почистващи, перилни препарати или нещо, което е различно от храна, са опасни за здравето. Колкото и добре да са измити, те са токсични. За да сте сигурни в безопасността, избирайте туршия в стъклени буркани и съдове, предназначени за храна. Стъклото не изпуска в храната ви токсични химикали.

2. Туршиите обикновено съдържат прекалено много сол, която е вредна за организма особено за хора със специфични заболявания и проблеми с бъбреците, високото кръвно налягане, сърцето или със задържането на вода в тялото. За да направите туршията по-бедна на сол и да намалите съдържанието на бялата отрова в нея, изкисвайте я няколко часа във вода, преди да я консумирате.

3. Някои туршии се правят с мед и ако не обърнете внимание на съдържанието и сте склонни към алергични реакции към пчелни продукти, може да застрашите здравето си. Четете внимателно посочения състав на опаковката, а ако е подарък от съсед, попитайте го какво точно е сложено в туршията.

4. Туршиите в търговската мрежа обикновено съдържат консервант – натриев бензоат – Е211. Той е разрешен за употреба, но в определени количества. Ако тези количества бъдат надхвърлени, може да застрашите здравето и живота си, тъй като туршията става токсична. Друго, което вероятно не ви е познато, е фактът, че Е 211 е несъвместим с витамин С. Ако консумирате туршия с този консервант, не приемайте допълнителни количества от витамина под формата на добавки, таблетки или храни, богати на него. Съвместната употреба ще доведе до превръщането на бензола в канцерогенен и рисков за здравето.

5. Практиката в туршиите да се поставя аспирин също може да бъде опасна за деца, при които той не се използва като медикамент, както и при възрастни с кървяща язва или други проблеми с кръвосъсирването. Ацетизалът си е лекарство и може да предизвика редица нежелани лекарствени реакции, следователно бъдете внимателни с туршия, в която е поставен.

Най-доброто решение е да приготвите сами туршията си, за да сте сигурни какво и в какви количества слагате в нея. Така ще се насладите максимално на ползите ѝ, без да рискувате здравето си.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес