Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво не знаем за сградата на Министерския съвет

03 май 2022, 08:20 часа

Сградата на Министерския съвет (МС), която се намира в самия центъра на столицата ни, град София, е символ на изпълнителната власт - там заседава правителството ни. Тя е построена на булевард "Дондуков" №1 и е в съседство с президентството, Народното събрание, Българска народна банка и на метри от метростанция "Сердика".

В сградата на Министерския съвет са кабинетите на министър-председателя, заместниците и други министри. Тази сграда е основен орган и изпълнителната част от власт на България. Министерският съвет е ключова сграда заедно с президентството и Народното събрание.

Каква е символиката на скритите символи в Министерския съвет

Сградата на Министерския съвет е проектирана от арх. Коста Николов през 1956 г. Тя е част от архитектурния монументален център на град София и т. нар. Ларго.

Централното фоайе, срещу премиерския кабинет е проектирано с идеи заимствани от архитектурата на Рилския манастир.

Скрити символи в Министерския съвет

Сърцето на столицата е оцеляло през пет вековното турско робство, за да бъде разрушено от българите в края на XIX в. и през средата на XX в. по времето на социализма. Това се случва, докато в управление е кметът Димитър Петков. На по-късен етап той става и министър-председател, а именно тогава са унищожени безценните светини.

Според привърженици на конспирацията, така е изкупван грях от миналото, за който се говорело, че е черна прокоба, пише в. "24 часа". Говори се, че през 1888до 1893 г. по време на кметуването на Димитър Петков са съборени няколко църкви, въпреки протестите на народа. Това било сторено, за да се оформи централна част в столицата с европейска визия. Според поверията тези нечестиви деяния и набези над християнските храмове водят до поредица злощастия, в т. ч. и смърт на трима политици, които са убити.

Единият от тях е Димитър Петков, който бива убит в 1907 г. , последван от двамата си синове депутати: през 1924 г., Петко Д. Петков. и през 1947 г Никола Д. Петков.

От тук се прокрадва и идеята за построяване на параклис в Министерския Съвет, която е плод на Светослав Спасов. Той, обаче отрича подобен замисъл да е опит за изкупуване на стари грехове.

Какво още не знаем за сградата на Министерския съвет

Други скрити символи и неща в сградата на Министерския съвет са 240-те на брой квадрата. Те, сякаш са символ на броя на депутати. Тези квадрати са мозайката в централната част МС.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес