Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво НЕ ТРЯБВА да ядем по време на пости

09 март 2021, 13:30 часа

Ако искате да се пречистите на духовно и физическо ниво, спазвайте пости. Съвсем скоро са Великденските пости.

Традицията, която спазваме ние, не ни позволява да консумираме месо, риба, млечни продукти, яйца, алкохол. Разбира се, организмът не бива да бъде стресиран и е нужно да намерите заместители на полезните съставки, които обикновено си набавяме чрез забранените през този период храни.

В статията ще ви разкажем как да подходите, какво забранено да не похапвате и какво да похапвате на негово място, така че да се чувствате свежи, тонизирани и енергични.

Преди това обаче ще вмъкнем, че постенето не се препоръчва на бременни жени, както и хора, които страдат от сериозни проблеми, свързани със стомаха.

Имайте предвид, че през постите се консумират не малки количества бобови храни, които могат да създадат сериозен дискомфорт на посочената по-горе група хора. Ако имате известни колебания, свързани с това дали да постите, най-добре се консултирайте с медицинско лице.

Какво да похапваме и какво не?

Важно е да подходите осъзнато към храненето, така че в никакъв случай да не нарушите естествения баланс на организма. Разнообразната храна е задължителна, така че да можете да приемате всички онези витамини, минерали, протеини, фибри и мазнини.

Пости 2021: Кога се пости през годината

При постенето липсват животински мазнини, но те лесно могат да се заменят с боб, леща, грах, нахут. За да доставят те на тялото ни всички полезни вещества, се препоръчва комбиниране с елда, киноа, ориз. Всички те съдържат 8 незаменими аминокиселини.

Желязото можете съвсем спокойно да си го набавяте от спанак, коприва, цвекло, карфиол, цитруси, ябълки и други. То е важно за човек и не бива да се лишаваме от него.

Ползите от постите и гладуването

Много хора се тревожат, че докато постят, не трябва да консумират млечни продукти и това би могло да лиши организма им от достатъчно калций. Лесно бихте могли да си го набавяте, похапвайки повече пълнозърнест хляб, нахут, сушени плодове и ядки.

Бъдете разумни и внимателно подбирайте менюто си, така че то да е разнообразно, без да се налага да нарушавате постите!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес