Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

26 април 2024, 12:44 часа

Фолиото е един от най-често използваните материали за печене и опаковане на храни. Ами ако свърши? Всъщност има няколко универсални алтернативи, които можете безопасно да използвате във вашата кухня.

Пергаментова хартия

Тя е отлична алтернатива на фолиото при печене. Има незалепващи свойства, което я прави идеален избор за готвене на пиле, риба или зеленчуци във фурната. Просто поставете храната върху лист хартия и изпечете както обикновено.

Благодарение на пергаментовата хартия ястията няма да залепнат за повърхността на тавата и ще бъдат равномерно изпечени. Тази алтернатива с право може да се нарече най-добрата.

12 гениални кулинарни трикове, които никога не сте подозирали, че имате нужда

Силиконови форми

За приготвяне на индивидуални порции или сложни форми за ястия, силиконовите форми са идеален заместител на фолиото.

Те са гъвкави, което ги прави лесни за оформяне и позволяват различни конфигурации. В допълнение, те са за многократна употреба и лесни за почистване, което ги прави универсални по време на употреба.

Керамични или стъклени съдове за печене

Ако търсите по-традиционна алтернатива на фолиото, опитайте керамични или стъклени гювечи. Те разпределят топлината равномерно, което помага за постигане на перфектно изпичане.

Освен това, те придават на ястията отличителен външен вид и стилно представяне, което ги прави идеални за сервиране направо от фурната на масата.

8 трика от кухнята, които ще ускорят процеса на готвене

Хартиени торбички за печене

Те спомагат за задържането на влага и аромати вътре, създавайки идеални условия за готвене на риба, месо и зеленчуци.

Просто поставете съставките в торбичка, изпечете и се насладете на ароматно и сочно ястие без допълнителни усилия. Най-интересното е, че след като се опитаха да използват торбички за печене веднъж, много хора не могат да ги откажат в бъдеще заради тяхната гъвкавост.

Буркани или керамични тигани за скара

За да приготвите ястия на скара без да използвате фолио, можете да използвате специални буркани или керамични съдове.

Те ще помогнат да се избегне директен контакт на продуктите с огъня, както и да се изпекат равномерно благодарение на добрата топлопроводимост.

Това е чудесен начин за печене на картофи, зеленчуци или морски дарове с минимален риск от изсъхване или залепване. Разбира се, използването им не е толкова лесно, но този метод определено си заслужава да се обмисли.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес