Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво казва езикът ви за вашето здраве: Кога да потърсите лекар

14 август 2024, 14:05 часа

Инфекциите, стресът, различните лекарства или дори възрастта могат да създадат свои собствени признаци, които се появяват веднага на езика. В тази статия ще видите какви сигнали дава езикът за вашето здраве и кога е време да посетите лекар или зъболекар.

Още: Скрити ползи: Частите от плодовете и зеленчуците, които никога не трябва да изхвърляте

Бял език

Белите петна по езика могат да бъдат симптом на инфекции в устата. Често се появяват след всяко заболяване и лечение със силни лекарства като антибиотици. Използването на силни лекарства за дълго време нарушава баланса на бактериите в устата ви. Ако белите петна се задържат за по-дълго време, това означава, че страдате от инфекция.

Левкоплакията е една от основните причини за "бял език". Ако белият слой не изчезне дори след дълго време, определено трябва да посетите вашия лекар или зъболекар.

Кафяв език

Ако езикът ви получи петна от кафе и започне да става все по-тъмен и по-тъмен, това означава, че хранителните бактерии са останали по езика ви. По данни на специалисти това се дължи на голямото производство на протеини в организма.

Те се превръщат в малки издатини на езика, където малките бактерии, идващи отвън, се захващат. Тези симптоми се появяват при хора, страдащи от тежки инфекции. Дори и в този случай е препоръчително да се консултирате с вашия лекар или зъболекар.

Черен език

За разлика от кафявия език, черният език се появява, когато приемате силни лекарства като антиациди, които помагат за балансиране на стомашната киселинност. Тези лекарства при някои хора, когато влязат в контакт със слюнката, могат да причинят нежелани реакции като почерняване на езика. Това е безобиден симптом, който изчезва след спиране на приема на лекарството.

Червен език с издутини

Той е известен още като "ягодов език", защото езикът наподобява обвивката на ягода. Това може да е аларма, показваща, че тялото няма достатъчно витамин B3. Това е много често срещан симптом при деца.

Друга причина за това е болестта на Кавазаки, която засяга кръвоносните съдове и кожата. Рядко заболяване, което може да се появи при деца до 5-годишна възраст.

Усещане за парене

Ако езикът ви кара да се чувствате сякаш току-що сте отпили от гореща чаша кафе, това може да е проблем, свързан с нервите, които контролират езика ви. Други заболявания, които причиняват парене на езика, са инфекции или диабет. При някои хора дори храни с високо киселинно съдържание, като ананас, бонбони или дъвки, могат да причинят този симптом.

Разцепен език

Дълбоките фисури на езика може да се увеличат с възрастта, но те са свързани и с други причини. Заболявания като псориазис, ревматоиден артрит или лупус.

Още: Как да се насладите на любимите си десерти, дори ако имате диабет

Тези пукнатини са безвредни, достатъчно е да се почистват добре с четка, за да не останат бактерии. Те могат да изчезнат, ако бъдат лекувани от Вашия лекар, след като откриете причината за появата им.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес