Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е дислексия? Или защо детето бърка буквите и не само

20 октомври 2021, 07:45 часа

Непозната и неразбирана, дислексията може да постави родителите на сериозни изпитания, както и да създаде грешни представи за детето – че е мързеливо, нетрудолюбиво в училище, неспособно или глупаво. Познаването на дислексията позволява тя да не бъде приемана тежко от родителите – като присъда, да не се страхуват от нея и да се работи по преодоляване на проблемите и затрудненията.

Какво представлява дислексията?

Това е разстройство на способността за четене и писане или невъзможност да се извършват тези дейности. Тя обаче не означава липса на интелект и родителите не следва да се притесняват за развитието на детето си. Редица известни личности, гении, популярни лица, успели в живота си и оставили незаличима следа в историята, страдат или са страдали от дислексия. Такива са както личности от миналото като Моцарт, Бетовен, Айнщайн, Ханс Кристиян Андерсен, Дисни, така и съвременни звезди – Шер, Роби Уилямс и много други.

Самият термин дислексия има гръцки произход и може да се преведе като „трудна дума“. Дислексията представлява разместване или грешене на букви при писане и четене, огледално изписване на букви, невъзможност за разпознаване на дадена дума при изговаряне, докато в писмен вид се разпознава, смесване на звукове, трудности при запомняне на текст. Първите симптоми се проявяват още в ранното детство, но те могат да останат скрити и неразбираеми за родителите и реално състоянието да се установи при тръгване в подготвителна група или чак в училище. В ранно детство обикновено се наблюдават проблеми и трудности с фината моторика, късно започване на децата да говорят, трудно запомняне на стихчета, липса на интерес към тях и към детските песнички и римите, неправилен словоред при говор, разместване на сричките на думите, трудно научаване на нови думички или трудното им изговаряне, ако са по-сложни. Макар да съществуват тези първи индикатори, логопедите сочат, че до края на втори клас по-трудно се различават нормалните трудности в писането и четенето от дислексията. Децата с дислексия се справят отлично при устно изпитване и получават слабите оценки само при писмено. Развиват се отлично в спорта, изкуствата.

Какви други проблеми могат да се наблюдават при дислексия?

Децата, засегнати от дислексия, може да имат затруднения с разпознаване на ляво и дясно, отпред и отзад, трудно да се ориентират, да имат трудности със завързване на обувките си и др.

Защо е важна качествената и навременна реакция?

Децата с дислексия може да останат неразбрани, пренебрегнати от родители, съученици, учители, да се чувстват объркани, отхвърлени и това да породи агресия, ниска самооценка, да ги направи асоциални. Дислексията не е страшна. С правилна терапия и помощ детето преодолява трудностите и се развива отлично. Правилният подход ще разреши проблема и ще насочи детето в сфера, в която то да се развива, изпъкне и чувства здрав и пълноценен човек. Важна е подкрепата от семейството, както и тази на специалисти – педагог, психолог, логопед.

Децата с дислексия са надарени с умения – музикални, творчески и др., имат богато въображение, силно развита интуиция, сред тях има гениални личности, откриватели, художници, музиканти.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес