Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?

07 май 2024, 15:33 часа

На теория тази вариация на енергизиращата напитка може да изглежда като здравословен вариант за хората, които следят теглото си. Но в действителност не е толкова просто.

Какво обикновено добавяте към кафето си? Някои предпочитат мляко, други сметана. Трети съветват обогатяване на вкуса на напитката със сол. Но какво да кажем за кафе с масло?

Тази комбинация звучи, меко казано, доста оригинално. Тази напитка понякога се нарича бронирано кафе. Защо на хората изобщо им е хрумнала идеята да добавят масло, как всъщност тялото ни ще реагира на такава комбинация и кой определено не трябва да експериментира?

Знаете ли колко вида кафе има?

Кой измисли това?

Кафето с масло е особено популярно сред тези, които следват кето диетата, която е диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Има дори хора, които предпочитат да използват напитката като алтернатива за закуска.

Рецепта

Приготвянето на бронирано кафе е доста просто. Сварете напитката и добавете две супени лъжици масло или растително масло. Гхи без сол е идеално.

Защо да го пия?

Самото кафе е отличен стимулант и най-добрата напитка за тези, които искат да се ободрят. Поддръжниците на идеята за добавяне на масло към него обаче казват, че тяхната версия на напитката може да се превърне в още по-ефективен източник на сила и енергия.

Освен това се смята, че маслото обогатява кафето с омега-3 и омега-6 мазнини, които забавят метаболизма на кофеина. Според феновете на бронираното кафе, това свойство ще ви помогне да останете нащрек по-дълго и да избегнете рязък срив, когато стимулантът изчезне.

Освен това, привържениците на кето диетата смятат, че тази вариация на кафето ще ви помогне да загубите наднорменото тегло. Тъй като маслото се усвоява бавно, човек трябва да се чувства сит по-дълго.

Лекар разкри кой НЕ трябва да пие кафе в жегата

Какво всъщност се случва?

Но наистина ли е толкова добър този нестандартен вариант за кафе? Ако в обикновена чаша американо няма дори пет калории, тогава добавянето на масло може значително да увеличи калоричното съдържание, до 500 kcal на средна чаша.

Това е подобно на хранителната стойност на пълната закуска. Въпреки това е малко вероятно такова хранене да отговаря на правилата за балансирана диета. Не съдържа протеини, въглехидрати или фибри.

Освен това, маслото е с високо съдържание на наситени мазнини. Диета, богата на такива мазнини, увеличава риска от сърдечни и съдови заболявания. В допълнение, наситените мазнини са свързани с високи нива на "лош" холестерол.

Противопоказания

Ако просто харесвате вкуса на кафе с масло и не го пиете заради полезните му свойства, тогава пийте за ваше здраве! Но само ако нямате противопоказания. Ето някои диагнози, с които не можете да пиете бронирано кафе.

Диабет. Кето диетата обикновено не е много подходяща за хора, които трябва да приемат определено количество въглехидрати през целия ден. Преди да експериментирате със себе си, по-добре е първо да се консултирате с терапевт.

Проблеми със стомашно-чревния тракт. За някои хора кафето с масло причинява диария, стомашно разстройство и подуване на корема.

Сърдечни заболявания и атеросклероза. Хората с висок холестерол и сърдечни заболявания е по-добре да намалят напълно консумацията на масло.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес