Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим при гръмотевична буря - 10 златни правила

20 юли 2022, 08:08 часа

Понякога хората пренебрегват простите правила за безопасност, които могат да им струват живота, а понякога може дори изобщо да не ги знаят. Събрахме основните препоръки на правилата за поведение при гръмотевична буря, които всеки трябва да има предвид. Прочетете, може би тези прости съвети ще спасят живота ви един ден.

1. Всички знаят първото правило – избягвайте самотните дървета. Но какво ще стане, ако гръмотевична буря ви застигне в гората? На практика мълнията най-често удря високи дървета – борове, дъбове и тополи. Най-малко - в брези или кленове. Също така е най-добре да се скриете от дъжда в храстите.

2. Никога не плувайте при гръмотевична буря. Най-добре е да се отдалечите от водата, доколкото е възможно. Удар от мълния във водата удря всичко в радиус от 100 метра. И ако гръмотевична буря ви хвана на лодка в открито езерце, не забравяйте да скриете въдиците си.

3. Ако сте на къмпинг, не разпъвайте палатка на открит бряг до езерце, за да не станете мишена на мълния.

4. Ако времето ви хвана в средата на полето, опитайте се да намерите различни ниши. Тя може да бъде ями или жлебове. Но не лягайте на земята с цялото си тяло, по-добре е да клекнете и да хванете коленете си с ръце.

5. Ако живеете в частен дом, затворете прозорците, вратите, комините и всички вентилационни отвори. Също така се препоръчва да не се запалва печката, тъй като газовете с висока температура, излизащи от комина, имат ниско съпротивление.

6. У дома се опитайте да не използвате електрически уреди. Най-добре е да ги изключите от мрежата. Ако мълния удари близо до електропроводи, включените в контакта уреди могат да се повредят.

7. Специалистите също съветват да не миете чинии или да се къпете по време на гръмотевична буря. Ако мълния влезе в къщата, тя може да бъде разпределена през водопроводните тръби.

8. Ако гръмотевична буря ви застигне в кола, спрете, но не слизайте от нея. Затворете прозорците, спуснете антената на радиото и изключете GPS-а и мобилния телефон.

9. Докато сте навън, опитайте се да не докосвате никакви метални предмети, тъй като те провеждат добре електричество. Най-добре е да се отдалечите от тях на 20-30 метра.

10. Опитайте се да не говорите по телефона, тъй като силата на електростатичното поле се увеличава по време на разговор.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес