Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да ядем и какво не може да ядем по време на Коледните пости?

17 ноември 2023, 16:33 часа

Коледният пост започва на 15 ноември и завършва в нощта срещу Коледа – 25 декември. Продължава четиридесет дни и затова в църковната харта се нарича Велики пост.

Коледният пост не е толкова строг, нарича се още рибен. Сухото хранене - тоест яденето на храни, които не са претърпели термична обработка, е необходимо само в сряда и петък в продължение на няколко седмици. През останалото време е позволено да се яде топла храна с растително масло, в някои дни - риба, през почивните дни - вино. Няколко дни преди Коледа започва най-строгият пост.

Какво може и какво не може да се яде по време на Коледния пост?

По време на Коледния пост можете да ядете риба, морски дарове, зеленчуци, плодове и хляб. Не трябва да ядете месо, птици, млечни продукти или яйца. Разбира се, за деца, стари и болни хора, бременни и кърмещи жени правилата на поста са отслабени.

Пости 2023 - всичко важно, което трябва да знаем за тях

Диетата на човек, който гладува, може да включва зърнени храни, хляб, бисквити, зеленчуци, гъби, билки, горски плодове, плодове, сушени плодове, ядки, семена и мед. По време на пост можете да ядете сурови, варени, задушени, печени и солени храни. Можете да правите салати, да ядете кисели краставички и консервирани зеленчуци и плодове, супи, яхнии, гювечи, кнедли, баници и други постни сладкиши, сокове, плодови напитки, желе, чай.

Какво не бива да правите по време на Коледния пост?

Първо, по време на Коледния пост не можете да извършвате ежедневни грехове. Ако по време на поста останете хитри, ядосани, карате се със съседите си и съдите другите, това ще бъде нарушение на поста. Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържание от страсти и пороци, изкореняване на зли дела, опрощение на обидите.

Възможно ли е да се кръсти дете по време на поста?

Кръщението може да се извърши във всеки ден от Коледния пост. Няма пречки за кръщаване на дете или възрастен по време на Коледния пост.

Коледни пости 2023 – ето какво трябва да знаете за тях

Може ли да се пие вино по време на Коледния пост?

Виното е позволено да се пие в неделя и на големи църковни празници, които се падат по време на поста (например Денят на Свети Николай Чудотворец (6 декември).

Може ли да се прави сватба (венчаване) по време на Рождеството?

По време на Коледния пост и единадесетте дни на Коледа след него не се правят сватби. За тези, които решат да се оженят в службата по вписванията, Коледният пост също не е най-подходящият момент.

Нека добавим, че желаещите да постят трябва да се консултират с опитен изповедник, да му разкажат за своето духовно и физическо състояние и да поискат благословия, за да постят.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес