Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви заболявания лекува таласотерапията

12 септември 2024, 18:00 часа

Таласотерапията, произлизаща от гръцките думи „thalassa“ (море) и „therapeia“ (лечение), се отнася до терапевтичното използване на морската вода, морските продукти като водораслите и морския климат за насърчаване на здравето и благосъстоянието. Тази древна практика, за която се смята, че води началото си от времето на гърците и римляните, днес е популярна в крайбрежните курорти, особено в страни като Франция, Испания и Италия. Таласотерапията се счита за допълваща терапия, която подпомага лечението на различни състояния, като използва естествените елементи на морето. Важно е обаче да се уточни, че макар таласотерапията да предлага ползи, тя не „лекува“ заболявания, а помага за овладяване на симптомите и подобряване на цялостното здраве.

1. Нарушения на опорно-двигателния апарат

Установено е, че таласотерапията е ефективна за облекчаване на симптомите на мускулно-скелетни нарушения, като артрит, ревматизъм и други ставни и мускулни болки. Богатата на минерали морска вода, която често е топла, насърчава релаксацията и намалява възпалението. Хидротерапията в басейните с морска вода, съчетана с подводен масаж, помага за облекчаване на мускулното напрежение и скованост, като осигурява облекчение на хроничната болка, свързана с артрита и други заболявания. Плаваемостта на водата също така намалява напрежението върху ставите, което улеснява движението.

Още: 7 ползи от терапията с червена светлина, за които не сте и предполагали

2. Респираторни състояния

Морският въздух, богат на минерали като йод, магнезий и сол, може да бъде полезен за хора с респираторни проблеми като астма, бронхит и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Смята се, че вдишването на морския въздух помага за изчистването на слузта, намалява възпалението в дихателната система и подобрява функцията на белите дробове. Високото съдържание на соли в морския въздух може да действа и като естествен деконгестант, подпомагайки хората със синузит или алергии.

3. Състояния на кожата

Таласотерапията е особено полезна за хора с кожни заболявания като екзема, псориазис и дерматит. Морската вода съдържа важни минерали като магнезий, калий и калций, които могат да помогнат за възстановяването и хидратирането на кожата. Съдържанието на сол действа като нежен ексфолиант, като премахва мъртвите кожни клетки и насърчава регенерацията на клетките. Обвивките с водорасли и калните бани, които са често срещани при таласотерапията, могат допълнително да успокоят възпалената кожа и да ускорят оздравяването.

Още: Как действа терапията с червена светлина и ползите, които трябва да знаете, според дерматолози

4. Психично здраве и свързани със стреса разстройства

Едно от най-значимите предимства на таласотерапията е нейното въздействие върху психичното здраве. Успокояващите свойства на водната терапия, съчетани със спокойната крайбрежна среда, допринасят за облекчаване на стреса, релаксация и подобряване на психичното състояние. За хората, които се борят с тревожност, депресия или хроничен стрес, таласотерапията може да насърчи релаксацията, да намали нивата на кортизол и да подобри настроението чрез освобождаване на ендорфини.

5. Нарушения на кръвообращението

Потапянето в морска вода може да подобри кръвообращението, като стимулира кръвоносните съдове и подобрява притока на кислород към тъканите. Това може да бъде от полза за хора с нарушения на кръвообращението, като разширени вени, високо кръвно налягане и лошо кръвообращение. Известно е, че минералите в морската вода, особено магнезият, отпускат кръвоносните съдове и подпомагат по-доброто кръвообращение.

Още: Флоротерапия или лечение с ЦВЕТЯ

Макар че таласотерапията предлага широк спектър от ползи за здравето, тя трябва да се разглежда по-скоро като допълваща терапия, отколкото като заместител на конвенционалните медицински лечения.

___

Статията има информативен характер.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес