Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви уникални традиции имат сватбите по света?

29 януари 2024, 13:00 часа

Швейцария

Такава ужким благоприлична, културна, интелигентна страна... Ама, леле, какви ги вършат по време на сватба?! Представете си, в Швейцария, в деня преди сватбата, роднините на младоженеца заливат булката с най-различни „коктейли“! Може да са смесица от това, което има в хладилника: майонеза, кетчуп, сосове, мляко и др. Ако пък не искате просто да губите храна, тогава можете да излеете върху главата на бъдещата си роднина колкото компот-ошав е останал. Понякога булката след такъв „душ“ се изпраща на обиколка на баровете, за да видят всички, че традицията е спазена.

Бали

На райския остров Бали си патят и двамата младоженци. Преди сватбата на тях им изпилват по 6 зъба. Според една от версиите се смята, че по този начин се избавят от 6-те най-страшни гряха, които разрушават брака. Е, малцина знаят кои са тези грехове – но важното е всички да вярват, че съществуват. А според друга хипотеза, така момъкът и девойката навлизат в зрелия живот, в който, явно, не бива да се хапят прекалено жестоко.

Знаете ли тези стари български сватбени традиции, запазени от миналото?

Китай

В тази страна се смята, че женските сълзи носят семейно щастие. Колкото повече булката ги рони преди сватбата, толкова по-щастлив ще бъде бракът. Ето защо тя се затваря в една стая и реве по цял ден. Първо сама. Сетне към нея се присъединява майка й, после нейните роднини и приятелки. И всичките плачат не как да е – а съвсем церемониално и ритуално. Още от детството си момичетата учат песни, на които да проливат сълзи.

Узбекистан

Тази страна има доста необичаен подход към първата брачна нощ. Поне така е прието – това да е специална и особена нощ, която след сватбата принадлежи на младоженците. В Узбекистан обаче булката я прекарва със своите роднини. А съпругът й получава едва втората вечер.

Индия

В Индия булките изпитват доста трудности. Момичетата дори не могат да си изберат младоженеца. Родителите им го правят вместо тях. И всички сватбени разходи се поемат от семейството на булката. Между другото, в Индия сватбите се празнуват с голям мащаб. В отговор страната на младоженеца поднася на бъдещата си роднина скъпи подаръци.

Германия

На някои сватби в Европа булката е принудена да тича из залата с метла и парцал за пода, а гостите весело хвърлят всякакви боклуци в краката й? В Германия има подобна традиция само, дето там в почистването участват и булката, и младоженецът.

В навечерието на сватбата двойката кани приятели и роднини в дома си. Гостите трябва да идват не с празни ръце, а да донесат различни съдове. Условието е едно: да са чупливи. Тогава започва забавлението. Домакините и всички поканени започват да ги чупят в пода и по земята. Смята се, че така прогонват злите духове. Най-смешното е, че е позволено да носите не само чинии, купи и паници, но и всякакви чупливи предмети: било то ваза или дори тоалетна чиния. Изключението е само едно: не можете да носите огледала. Счупването на огледало се смята за лошо знамение.

Сватбени поверия: Традиции, които всяка булка трябва да знае

Конго

Свикнали сме на сватбени снимки с щастливи, усмихнати гости и младоженци. Но в Конго двойката трябва да поддържа сериозен външен вид. Не им е позволено да се усмихват през целия празник! Затова на снимката изглеждат строги и ядосани. Така младите хора показват, че вече са пораснали и са готови за самостоятелен живот.

Бедуини

Сред бедуините на сватба основното ястие на празничната трапеза е доста необичайно. Рецептата е следната:

Слагате варени яйца в задушена риба.

Рибата - във варена кокошка.

Кокошката – в печен овен.

Овенът – в печена камила.

Определено готвачът ще е сред звездите на сватбата, почти наравно с младоженците.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес