Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са здравословните ползи от правенето на НИЩО?

19 януари 2023, 20:50 часа

“Ти си твърде мързелив”, “не правиш нищо по цял ден” - със сигурност в някакъв етап от живота си повече от нас сме чували тези фрази. Нищоправенето обаче се оказва полезно за нашето здраве. Особено в моменти, когато така сме се вглъбили в работа и ангажименти, че не помним коя беше последната неделя, в която сме почивали. 

Почивката е също толкова важна за тялото ни, колкото и работата. В наши дни модерното общество често страда от паник атаки, стрес и тревожност, бърнаут - болестта на новото поколение. Вероятно се досещате, че липсата на почивка е един от основните фактори за отключването на тези проблеми.

10 признака, че имате нужда от психическа почивка

А ето и нагледно какви са ползите от нищоправенето:

Понижавате нивата на стрес

Под нищоправене имаме предвид буквално само да си почивате - т.е. - без никакви телефони и смарт джаджи. Останете насаме със себе си, подарете си няколко часа почивка в тиха и приятна атмосфера. Оставете съзнанието си да се успокои. По този начин със сигурност ще усетите промяна в нивата на стреса. След този “сеанс” ще се почувствате значително по-спокойни. А ние ви съветваме да си отделяте поне по няколко минутки дневно в нищоправене.

Ще отделите време на семейството си

Работохолизмът може и да ни дава много, но и ни взима немалко. Времето със семейството е силно ограничено, когато сме вглъбени в професионалната си кариера. Затова си отделете няколко часа за нищоправене, в които да включите и семейството си - може просто да си говорите, да гледате филм заедно или да се отдадете на качествен релакс.

Ако усетите тези 8 знака, то вие СПЕШНО се нуждаете от почивка

Укрепване на психиката

Понякога страхът от това да останем насаме със себе си, с мислите си, ни подтиква към неща, които да ни държат постоянно заети. В даден момент обаче това също започва да ни влияе негативно - претоварваме се, стресът се повишава, не си доспиваме и т.н. Затова не се страхувайте от мислите си, а работете с тях - помогнете си, консултирайте се със специалист, отделете време да откриете причината за тези мисли и се освободете от тях.

Продуктивността ви ще се увеличи

И макар да мислите, че когато не си почивате достатъчно, вършите повече работа и сте по-продуктивни, то в момента, в който се уморите, качеството на извършваната от вас работа е възможно да се понижи. Ако започнете да усещате, че се уморявате, направете си една кратка почивка, в която да не правите нищо - така ще презаредите силите си и ще сте готови отново да се върнете на фронта, по-продуктивни от преди малко.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес