Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са последиците, ако спрем напълно да спортуваме?

26 септември 2022, 18:22 часа

Повечето хора в днешни дни използват оправданието, че нямат достатъчно време за спортуване и движение поради забързаното ежедневие и дългите часове работа. Това обаче не е никак в тяхна полза особено ако прекарват целия ден в седнало положение. Липсата на физическа активност може да се окаже пагубна за здравето ни. Ако искаме да водим качествен начин на живот, избягването на вредните храни не е единственото “условие”.

В следващите редове ви представяме част от последиците вследствие от липса на физическа активност, а вие сами преценете дали ще продължите да мързелувате вкъщи.

Появяват се проблеми с кръвообращението

Заседналият начин на живот предизвиква трудности с циркулацията на кръвта. Оттам следват некачественото снабдяване на тъканите и органите с кислород и нужните хранителни вещества, а това от своя страна увеличава рисковете от различни заболявания и дефицити, както и създава предпоставка за наднормено тегло.

5 начина да направим тренировките си по-поносими

Качване на килограми

Разбира се, това е първият и най-видим признак за липсата на движение. Здравословното тегло е важно, ако искаме да си спестим редица заболявания и проблеми в бъдеще. Наднорменото тегло създава предпоставки за болести като диабет, заболявания на сърдечно-съдовата система и др. Дори и да не се достигне до подобни по-сериозни последствия, излишните килограми затрудняват процесите в организма. 

Диабет

Както вече споменахме, липсата на спорт в ежедневието може да бъде предпоставка и за отключване на диабет. Движението спомага за по-бързото усвояване и следователно разграждане на въглехидратите, попаднали в организма. Но когато тази активност липсва, процесът се забавя и не се изпълнява качествено, което увеличава рисковете именно от диабет.

По-слаби кости

Упражненията и тренировките спомагат за заздравяването и укрепването на мускулатурата и костите. По този начин рисковете от счупвания и фрактури са максимално занижени. 

Какво можем да тренираме безплатно у дома?

Не сте издръжливи, нито гъвкави

Задъхвате се само при изкачването на няколко стълби? Не можете да вървите пеш дълго време, нямате достатъчно енергия за изпълнение на ежедневните задачи? Това са симптоми, които не отговарят на един здрав и физически активен човек. Не бива да неглижирате до такава степен физическото си състояние, че да не можете да издържите дори на най-малката натовареност.

Гъвкавостта на тялото също е от значение и то не само за спортистите. Колкото по-гъвкаво и издръжливо е тялото ви, толкова по-добро ще е състоянието на ставите, сухожилията, мускулите и тялото ви като цяло. Така хем изглеждате добре и поддържате здравето си, хем рисковете от поява на проблеми като травми и счупвания е много по-малък.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес