Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са плюсовете при отглеждането на кози ?

14 декември 2023, 21:20 часа

Козите имат много добре развито обоняние, те няма да ядат развалени ли остаряла храна, която има миризма на гнило, независимо колко са гладни. Затова трябва често да подменяте тяхната храна. Важно е да се отбележи, че остатъците от сено не бива да се изхвърлят в тора, трябва да се съхраняват отделно, да се оставят да почиват, докато миризмите се разсеят и след това да се изхранват наново. Всяка нова миризма предизвика известна степен на отвращение у козите и е възможно те да откажат да я консумират.

Определено може да се каже, че козите са доста чиста животни. Дори най- вкусната за тях храна да падне на земята, те няма да изядат, въпреки огромното си желание и глада, който ги тормози. Когато са в стадо, козите се хранят по-лесно и по-бързо, отколкото, когато живеят самостоятелно. Факт че козелите са по-малко взискателни към храната в сравнение с козите. Женските свикват по-бързо и лесно с нови миризми и реагират по-малко на тях. Интересен факт е, че когато е тъмно козите почти не ядат. Те имат изключително развити вкусови качества и определено са придирчиви към храната. Козите повече харесват повече сено от смесена трева, наводнени и заливни ливади и не толкова сено от блатисти райони и сухи земи.

Тъпата държава, в която две кози са повече от един човек

С какво се хранят козите зимно време?

  • сено;
  • сенаж;
  • силаж;
  • кореноплодни зеленчуци и плодове;
  • концентрати;

Хубаво е да редувате сено от различни райони с различни ботанически състав, за да може козите ви да имат интерес винаги към храната, която им давате. В никакъв случай не трябва да давате на козите си мухлясало или гнило сено, защото това ще доведе до намаляване добива на мляко и може да причини заболяване на козата, както и спонтанен аборт.

Специалистите съветват сеното да не се съхранява на тавана козарника или в обора, защото абсорбира изпаренията от постелята и козите го ядат без желание, като голяма част от него трябва да се изхвърли. Когато се дава зърнен фураж на козите, трябва да се вземем предвид добивът на мляко. При млечност 1,5-2 литра се добавя около 0,5 кг. зърно, при по-висок добив се добавят още 0,4 кг. за всеки литър мляко. В същото време е препоръчително да се подхранва със зърно, отколкото да се прехранва, в противен случай рискувате козата да стане дебела, а това е доста трудно да се коригира впоследствие.

Козите са умни и любвеобилни колкото кучетата

Козите трябва да се хранят три пъти дневно в точно определено време. Първо се дава най-питателната част, която се състои от трици и кореноплодни. След това козите се доят и им се дава сено и вода. На обяд се хранят със сено и вода. А вечер е добре да получат порция зърно, вода и след доене - сено или слама.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес