Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви огромни ползи ни носят семките от диня?

19 юли 2024, 19:00 часа

Обикновено при консумацията на този плод с крайно приятен вкус – динята, изхвърляме семките. На пръв поглед това е нормално, защо са ни те? Но, ако смятате, че яденето на динени семки може да бъде вредно, напълно грешите. Тези части от плода, известен със сладкия си вкус и овлажняваща сила, наистина обикновено се озовават в кухненския кош за боклук, но това несъмнено е погрешно - в крайна сметка те допринасят несъмнени ползи за здравето.

Д-р Патрисия Лейте ни разказва за ползите от динените семки тук. 

Включването на семки от диня във ваша диета е несъмнено полезно – затова се пригответе никога вече да не ги изхвърляте. Причините за това са следните.

1. Те са много хранителни

Според различни проучвания семената на динята са източник на протеини, добри мазнини и умерени нива на желязо и цинк. Те са особено наситени с магнезий, който е много важен за процеси като регулиране на мускулната и нервната функция, контролиране на степента на кръвната захар и кръвното налягане, както и за производството на протеини и подсилване на костите.

Не изхвърляйте семките от диня - ето как могат да помогнат за бъбреците!

2. Укрепяване на сърдечното здраве

Динените семки са качествен извор за мастни мононенаситени и полиненаситени киселини, които подсилват здравето на сърцето по няколко начина. Учени от Института за сърдечни заболявания в Минеаполис са открили, че добрите мазнини в семките на динята са полезни за защитата от инфаркти и инсулти.

Съдържанието на магнезий и калий в динените семки също помага за поддържане на здравето на сърцето. Тези минерали спомагат за регулация на кръвното и ограничават рисковете за сърдечни заболявания.

3. Стимулиране на храносмилането

Съдържанието на диетични фибри в динените семки помага за поддържането на стабилна храносмилателна система. Фибрите помагат за контрола върху редовните движения на червата. Могат също да предотвратят даже обикновена настинка.

4. Улесняват контрола на теглото

Комбинацията от фибри, белтъчини и полезни мазнини в семената на динята ще ви помага да се почувствате сити и удовлетворени. Това ги прави чудесен вариант за закуска на хора, желаещи да отслабнат.

5. Повишаване на имунитета

Един от компонентите на динените семки е ликопенът - мощен антиокислител, който стимулира и подсилва имунната система. Антиокислителите защитават клетките от увреждания, провокирани от свободните радикали. Динените семки са богати също на витамин С, а е добре известно, че той подсилва имунната система.

Полезни ли са семките на динята?

6. Поддържат нормалното състояние на кожата и косата

Антиокислителите и есенциалните мастни киселини в семките на динята помагат за поддържане в перманентен (постоянен) режим здравето на кожата и косата. Маслото от семки на диня, например, се използва както в козметични, така и в чисто медицински препарати за кожата поради своите овлажняващи и подмладяващи свойства.

7. Подобряват настроението

Семената на динята са наситени с триптофан - аминокиселина, която е важна за производството на невротрансмитера серотонин, а самият той участва в регулирането на настроението и съня.

8. Те са важни съюзници за здравето на костите

Не на последно място магнезият и фосфорът в динените семки са важни за поддържането на костите силни и здрави. Тези минерали играят важна роля за тяхното формиране и плътност.

Внимание! Статията е предназначена само да предостави полезна информация. Предпазвайте се от самолекуване и по въпросите, повдигнати в нея, винаги се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес