Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви обикновено са първите симптоми при апендицит

11 октомври 2024, 21:30 часа

Апендицитът се появява, когато апендиксът ви се възпали, вероятно поради запушване. Може да причини симптоми като спазми или силна коремна болка. Лечението обикновено включва антибиотици, последвани от операция за отстраняване на апендикса.
В САЩ апендицитът е най-честата причина за коремна болка, която води до операция.
Апендиксът представлява малка торбичка, прикрепена към червата, която се намира в долната дясна част на корема. Когато вашият апендикс се запуши, бактериите могат да се размножават в него. Това може да доведе до образуване на гной и подуване, което ще причини болезнен натиск в корема. Апендицитът може и да блокира притока на кръв.
Ако апендиксът ви се спука, бактериите могат да се разлеят в коремната кухина, което да бъде сериозно и дори фатално. Ако смятате, че може да имате апендицит, важно е да говорите с лекар възможно най-скоро, защото това изисква незабавна медицинска помощ.

Видове апендицит

Остър апендицит
Острият апендицит може да започне внезапно. Най-често се среща при деца и младежи на възраст между 10 и 30 години. Болката обикновено се развива бързо в продължение на 24 часа. Изисква незабавно медицинско лечение. Ако не се лекува, може да доведе до разкъсване на апендикса, което може да бъде сериозно и дори фатално усложнение.

Хроничен апендицит
Хроничният апендицит е по-рядко заболяване и се среща само при около 1,5% от всички, които вече са имали случай на остър апендицит. Симптомите обикновено са леки и може да изчезнат, преди да се появят отново за период от седмици, месеци или дори години.
Този тип апендицит може да бъде трудно да се идентифицира и често може да остане недиагностициран, докато не се развие в остър апендицит. 

Симптоми
Болката при апендицит често започва като леки спазми в областта на пъпа или десния долен квадрант на корема. Тази болка често:
* започва внезапно
* влошава се, когато се движите или кашляте
* е толкова интензивна, че ви буди от сън
* е тежка и различна от другите болки в корема, които сте изпитвали
* се влошава в рамките на няколко часа

Други симптоми на апендицит могат да включват:
* загуба на апетит
* лошо храносмилане
* гадене и повръщане
* подуване на корема
* ниска степен на треска

Причини
В много случаи точната причина за апендицит е неизвестна. Експертите смятат, че се развива, когато част от апендикса се запуши или блокира. Много неща могат потенциално да блокират вашия апендикс, включително:
* натрупване на втвърдени изпражнения
* разрастване на лимфните фоликули
* чревни глисти
* травматично увреждане
* тумори.

Апендицитът може да засегне всеки. Някои хора, обаче, може да са по-склонни да развият това състояние отколкото други.

Още: Нуждае ли се човек от апендикса или той е излишен орган?


Рисковите фактори за апендицит включват:
* възраст: апендицитът най-често засяга тийнейджъри и млади хора, но може да се появи на всяка възраст
* пол: апендицитът по-често възниква при мъжете отколкото при жените
* фамилна анамнеза: хората, които имат фамилна анамнеза за апендицит, са изложени на повишен риск от развитие.

Усложнения
Апендицитът може да причини сериозни усложнения, ако апендиксът ви се спука, тъй като това води до разливане на фекални вещества и бактерии в коремната кухина. Разкъсаният апендикс може да доведе до болезнени и потенциално животозастрашаващи инфекции.

Това включва:
Перитонит: Когато апендиксът се спука и бактериите се разлеят в коремната ви кухина, лигавицата може да се инфектира и възпали. Това състояние е известно като перитонит. Може да бъде много сериозно и дори фатално. Лечението включва антибиотици и операция за отстраняване на апендикса.
Абсцеси: Абсцесът е болезнен джоб от гной, който се образува около спукан апендикс. Тези бели кръвни клетки са начинът, по който тялото ви се бори с инфекцията. Инфекцията трябва да се лекува с антибиотици и абсцесът трябва да се дренира.
Сепсис: В редки случаи бактериите от спукан абсцес могат да преминат през кръвния поток към други части на тялото ви. Сепсисът изисква спешна медицинска помощ. Ако подозирате, че имате сепсис, незабавно се обадете на спешна помощ.

източник: https://www.healthline.com/health/appendicitis#complications

Още: Признаци на апендицит: Как да разпознаем болката и симптомите

Апендикс – за какво служи в нашето тяло?

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес