Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви могат да бъдат страничните ефекти от маслото от мащерка?

23 ноември 2021, 10:30 часа

Мащерката е вечнозелен храст със силен, дървесен ствол и малки, сиво-зелени листа със силен аромат и гроздове от лилави или розови цветя, които цъфтят в началото на лятото. Мащерката се засажда през пролетта, след което става вечнозелена. Семената на растението, неговите корени и издънки могат да се използват за разсад.

Маслото от мащерка е известно с лечебните си свойства. То бива получавано от дестилация на пара на листата на самото растение. В народната медицина и кулинарията мащерката има най-много приложения. От векове се използва за лекарство, а маслото му има и странични ефекти, като може да предизвика кожни раздразнения и алергии, екземи и т.н.

Поради наличието на етерично масло растението притежава редица полезни свойства, които успешно се използват от местното население от хиляди години. Етеричното масло от мащерка има антисептични, антиконвулсивни, антибактериални и успокояващи свойства.

Етеричното масло от мащерка е един от най-силните известни антиоксиданти и се използва (не в чиста форма, разбира се) от древни времена. Мащерката подпомага имунната, дихателната, храносмилателната, нервната и други системи на човешкото тяло.

То е един от най-добрите начини за балансиране на хормоналните нива, когато жените в менструация или менопауза се нуждаят от него. Маслото също така предпазва тялото от сериозни заболявания и неразположения като инсулт, артрит, гъбични и бактериални инфекции и кожни лезии.

Преди да решите да се лекувате с маслото от мащерка е добре да знаете за страничните му ефекти. Не е препоръчително да се използва от хора с хронични заболявания като гастрити, колити, алергии, възпаления по кожата и хормонални проблеми. Поради тази причина е добре внимателно да бъде използвано.

Какви са страничните ефекти на маслото от мащерка?

Кожни алергии

Ако сте чувствителни към маслото от мащерка, това може да предизвика позиви на копривна треска със силен сърбеж и подуване, зачервяване и малки рани по кожата.

Бременност

Мащерката има полезните свойства да влияе стимулиращо и регулиращо на цикъла на жените. Но за бременни жени е рисково, тъй като мащерката може да причини кървене и контракции. Така се увеличава риска от преждевременно раждане или аборт.

Увеличено кръвно налягане

Маслото от мащерка има способност да увеличава и стимулира кръвообмяната и притока на кръв, което може да повиши и вашето кръвно. Затова, ако сте склонни към хипертония, не е окей да приемате масло от мащерка. Но ако все пак го, тогава трябва да знаете какви нежелани реакции може да предизвика то. Понякога се получават диабет, анемия, тревожност и отпадналост, артрит, хормонален дисбаланс.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес