Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грешки допускаме при стерилизация на компоти?

16 декември 2022, 17:22 часа

Компотите са едни от най-любимите и консумирани зимнини през студените дни. Те са любими на малки и големи и са чудесни варианти както за пийване на вкусен сок, така и за хапване на любими плодове, които вече са извън сезон. Подготовката на компотите започва още през лятото или есента, а разнообразието им е наистина голямо. Това е и начин традициите да се предадат от големи на малки в поколенията, както и да се събере заедно цялото семейство в направата на зимните вкусотийки. 

В следващите редове обръщаме внимание на някои по-важни елементи от процеса по приготвяне на компотите, при които се изисква съсредоточаване. Нека ги видим:

Относно стелиризирането 

Стерилизацията на компотите се осъществява в преваряването на компотите, които са предварително добре затворени в определени съдове. Температурата обикновено е около 100 градуса. При херметически затворените съдове се барикадира влизането на въздух, което позволява именно компотите, сладката и други видове зимнина, да се съхраняват дълго време без да се развалят. 

Колко време се вари КОМПОТ? Задължително трябва да знаете отговора на този въпрос!

Обикновено повечето от нас използват стъклени буркани или бутилки, които е препоръчително да са предварително изварени, почистени добре и изсушени. 

Избраните плодове се почистват, обелват по желание, нарязват и поставят в избраните съдове, след което се прибавя определено количество захар и вода, според вида на плода и рецептата, която следвате. Имайте предвид, че е най-добре да използвате само пресни, добре узрели, но не презрели, и плодове без наранявания.

Независимо в какъв съд сте решили да осъществите стерилизацията - по-голям или по-малък, то задължително трябва да оставяте малко място между отделните буркани, за да не се спукат при варене. Може да ги отделите един от друг по различни начини - с летвички, кърпи и т.н.

След подреждането на бурканите в съда за варене, доливате в него вода до покриването на бурканите. Стерилизацията започва тогава когато водата започне да ври и продължителността е различна в зависимост от вида на компотите.

Може ли да има компот без захар?

Пример за време на стерилизация при:

    - Ягоди, малини и горски плодове - 15 минути;
    - Овошки - ябълки, круши, сливи, дюли - 25 минути;
    - Вишни, череши - 10 минути;
    - Кайсии, праскови - 25 минути.

Традиционният начин за приготвяне на компоти е - на всеки килограм от плода се използва половин килограм захар и половин литър вода.

След като стерилизацията приключи, изчакайте малко и извадете бурканите от големия съд, след което ги наредете обърнати надолу с капачката.

Имайте предвид, че не е задължително да използвате захар за приготвянето им, като тази част зависи изцяло от вашия вкус.

Не се препоръчва консумацията на компоти, престояли повече от година в мазето.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес