Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква вода задължително да слагаме в кафемашината

05 януари 2022, 16:20 часа

Замисляли ли сте се някога, че в една чаша с кафе се съдържа около 95% вода? Това е една от причините много да внимаваме, когато избираме каква вода да наливаме в контейнера, предназначен за това.

Ако искате утрото ви да започва с чаша перфектно приготвено кафе, бързо разберете какви са изискванията, на които трябва да отговаря течността.

Почистете ефективно кафемашината с домашни средства

На какви изисквания трябва да отговаря водата в кафемашината?

• Водата трябва да е чиста;

Това е едно от най-важните изисквания, които да спазвате. Тя трябва задължително да е прясна, да няма нито вкус, нито цвят. Не е добра идея да наливате чешмяна вода в контейнера, тъй като тя е пълна с хлор. За предпочитане е да премине през филтър, ако все пак сте решили да използвате вода от чешмата.

• Водата не трябва да съдържа твърди компоненти;

Предполагаме, че малцина се замислят върху това, но водата, която ползвате за направата на кафе, не бива да съдържа минерали като калций, желязо, хлор или други. Всички те оказват влияние върху крайния резултат, в именно върху вкуса на кафето.

• Количеството на общоразтворими твърди вещества трябва да е между 75 и 250 мг/л;
• Твърдостта на водата трябва да е между 125 и 175 мг/л;
• Киселинността на използваната течност трябва да е рН 7.

Това са най-важните условия, на които трябва да отговаря водата, която използваме за кафемашината. Спазвайте ги, ако искате накрая вкусът на кафето да е точно такъв, какъвто обичате – богат, наситен и задоволяващ сетивата.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес