Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква трябва да е стайната температура през лятото

26 юли 2023, 07:35 часа

Топлината е тежко изпитание за тялото, при което естествената система на човешката терморегулация изчерпва максимално ресурсите на сърдечно-съдовата система, черния дроб и най-важното изтощава нервната система. При температура от +35°C няма сили дори за физическа работа, трудно е да се ходи и да се мисли... И щом човек изчерпи средствата за поддържане на нормалната работа на топлообмена в тялото, настъпва топлинен удар. В лека форма се изразява с леко втрисане и ако не спре, човекът губи съзнание.

Стандарти за стайна температура

Как да избегнем жегата

За жилищни и промишлени помещения температурата за комфортен престой през лятото е на ниво от 23-25 ​​° C, но не по-висока от 28 ° C. Подвижност на вентилационния въздух на ниво от 0,1 m/s до 0,4 m/s, в зависимост от тежестта на работата, относителна влажност на ниво 40-60%.

Санитарните стандарти за микроклимат отчитат различни видове и сложност на работа, при които се допускат отклонения от климатичния комфорт. Максимален комфорт е необходим при работа с висок нервно-емоционален стрес, където работниците носят висока отговорност за всяко взето решение. Има и работни места, при които е невъзможно да се организира оптимален микроклимат поради факта, че ресурсите, изразходвани за създаване на температурни условия, ще анулират икономическата рентабилност на производството.

За всяко работно място има различни методи за нормализиране на микроклимата. Един от най-важните методи за нормализиране е правилно организираната вентилация. В кухните на ресторанти и други заведения за обществено хранене изпускателната система от котлоните трябва да бъде правилно организирана за отстраняване на миризми и топлинни емисии от печката. Кухнята е точно това работно място, където е много трудно да се създадат оптимални условия за работа. Мощните климатици могат да извадят от строя всички работници поради рязък спад на температурата и да доведат до настинки.

Оптимални условия за температура, относителна влажност и скорост на въздуха на работните места:

·  Трудност на работа Темп.,°C Влажност,% Движение въздух, m/s

· Лек 1а (заседнала работа, без физическа активност) 23-25 ​​​​40-60 0,1

· Леко 1b (леко физическо натоварване, ходене) 22-24 40-60 0,2

· Среден 1a (преместване на малки предмети до 1 кг) 21-23 40-60 0,3

· Среден 2b (подвижни товари до 10 kg) 20-22 40-60 0,3

· Тежки 3 (подвижни товари над 10 kg) 18-20 40-60 0,4

Работа в горещо помещение

По време на горещ период от време, поради високата температура на въздуха, човешката работоспособност е значително намалена. Тъй като ефективността на компаниите зависи главно от активността на служителите в нея, е необходимо да се намали температурата на работното място до приемливо ниво.

Стандартни методи за намаляване на температурата:

1. Климатик без вентилация - ще помогне във всички жилищни, офисни и търговски помещения с малък брой посетители, където емисиите на замърсители са на ниско ниво. Обменът на въздух се осигурява чрез периодично проветряване и засмукване на въздуха от отварящата се врата.

2. Климатизация и вентилация - използва се в жилищни помещения от клас "Лукс", в търговски, офисни и производствени помещения, където има технически условия за климатизация. Климатиците са избрани с достатъчна мощност, за да покрият притока на топлина от улицата, както и да компенсират вентилационната система, която ще изхвърли част от студа навън.

3. Вентилация без климатизация - използва се в промишлени помещения, където емисиите на вредни вещества са на високо ниво. Когато вентилацията работи с кратност над 12. Климатизирането на цялото помещение не е икономически оправдано. За да се приведе микроклимата на работното място до приемливо ниво, на работните места се използва захранваща вентилация с температура на въздуха около 22-24 ° C. Ресторантски кухни могат да се нарекат такива помещения, в които аспираторите осигуряват 12-20 пъти по-голям обмен на въздух и всякакви климатици там няма да са достатъчно ефективни.

4. Овлажняване на въздуха - използва се в промишлени помещения, където климатизацията не е икономически изгодна. Напоителна камера с дюзи за пръскане на студена вода е интегрирана във вентилационната система и се подава заедно с подавания въздух. Пара от студена вода незабавно абсорбира излишната топлина и температурата на микроклимата достига приемливо ниво.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес