Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква температура на климатика се счита за комфортна?

20 юли 2023, 21:23 часа

Няма правилна температура на климатика за всички хора. Всичко това е много индивидуално и зависи от различни фактори. Определянето на оптималната работна температура на битовия климатик става под въздействието на:

·        места за използване (апартамент, къща, офис);

·        експлоатационен сезон (през лятото - охлаждане, през зимата - отопление).

Само като се има предвид разнообразието от опции, е възможно да се постигне комфортна температура, произведена от климатика.

Каква температура на климатика се счита за комфортна?

Като цяло оптималната температура на климатика за охлаждане на въздуха е 22–25°C. Диапазонът от 20 °C до 28 °C се счита за приемлива степен на комфорт. Това при условие, че разликата между климатизираната и външната среда е не повече от 7°C. В противен случай при съблекалнята рязко ще се увеличи допълнителното натоварване на човешкото тяло (имунната и сърдечно-съдовата система). За някои такава разлика е равна на леко чувство на дискомфорт, а за други - на заплаха от заболяване.

При студено време нормалната температура, загрята от климатика, може да достигне до 20 0C. Зависи от възможностите на устройството, както и от личните предпочитания. Като цяло няма строги граници, тъй като хората могат да се изолират с дрехи до удобно ниво. Най-важното е, че не трябва да използвате климатика при външни температури под -5°C.

Защо е важна профилактиката на климатик?

Работа на климатика в апартамента: оптимална температура

Климатикът, работещ в апартамента с комфортна температура, е отлично решение на проблема с отоплението през есенно-пролетния период. Не е достатъчно обаче да настроите охлаждането на необходимата мощност за нормалната температура на климатика. Необходимо е да се вземе предвид оформлението на помещенията, височината на таваните и броя на прозорците и вратите.

При малка площ един климатик е достатъчен за постигане на оптимална температура (в апартамент с няколко стаи едно устройство не е достатъчно). Но в ограничено пространство циркулират едни и същи въздушни маси. Количеството кислород намалява (за разлика от въглеродния диоксид). Човек се нуждае от чист въздух, така че е важно вентилацията да работи постоянно. Ако вградената система е неефективна, трябва да отворите вентилационните отвори на прозорците. За модерни пластмасови прозорци е достатъчно да ги поставите в режим на микровентилация.

Оптималната температура на климатика за къща

Обикновено вилните къщи имат висока топлоизолация. Изключенията са прости летни вили и стари къщи. Повечето от тях са с големи площи. Това поражда собствените характеристики на климатичния контрол. Ако наемателите се нуждаят от допълнително въздушно охлаждане или отопление, по-добре е да изберете по-мощен модел или да закупите две единици със среден капацитет. Това улеснява достигането на оптималната температура на климатика в къщата.

Комфортна климатична температура в офиса

В зависимост от размера на офиса се използват както битови, така и полупромишлени устройства. Препоръките за въздушно охлаждане са подобни на домашните условия. Това е просто офис екипите често срещат проблема с неравномерното разпределение на топлина и студ в различни части на помещението. За да не стане комфортната температура на климатика ябълка на раздора, служителите ще трябва да направят компромис. Тъй като климатикът няма да даде на всички универсалната правилна температура, някой ще смени местата, някой ще се облече. Може би екипът дори ще изключи климатика в офиса и ще пожертва комфортна температура в името на здравето.

Колко ток харчи един климатик през лятото?

Каква температура на климатика се счита за комфортна?

Общи препоръки

Често постигането на комфортна климатична температура в апартамент е изпълнено с рискове за здравето. Това важи особено за децата. За да се минимизират всички рискове, е важно:

·        насочвайте въздушните течения нагоре, така че хората, присъстващи в стаята, да не усещат вятъра на въздуха;

·        не спете под охладени потоци, независимо каква температура на нощна работа на климатика е оптимална за вас;

·        сменяйте редовно въздушните филтри.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес