Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква ключова роля има Свети Димитър в нашата история

12 октомври 2024, 11:13 часа

Наближава големият християнски празник - Димитровден (26 октомври). На този ден се почита великият християнски светец Свети Димитър, чието наследство е предмет на спор между българи и ромеи през вековете. Разберете повече за значимата роля, която Свети Димитър играе в конфликта между България и Византия.

Как българите използват силата на Свети Димитър

Свети Димитър играе ключова роля в началото на Втората българска държава. Братята Асен и Тодор (Петър) използват светеца за своите цели. Свети Димитър е покровител на град Солун, който по това време е вторият по важност град във Византийската империя. През август 1185 година, той е превзет от норманите на Сицилианското кралство, които го подлагат на грабежи. По същото време изчезва ценната икона на светеца, за която се вярва, че пази Солун от нашествия.

На празника на светеца - 26 октомври - те показват иконата на своите съграждани, обяснявайки, че светецът е оттеглил подкрепата си от ромеите и я е прехвърлил на българите. Асеневци успяват да се сдобият с оригиналната икона или да представят нейна реплика. По-възрастният брат приема името Петър и е коронясан за български цар. Асеневци изпълняват перфектно тази мисия, убеждавайки българите, че делото им има божествена подкрепа и те са определени да възстановят българската държава. Събитията показват, че двамата братя добре знаят какво правят и поставят началото на големите ни успехи.

Как ромеите си отмъщават на Асеневци

Разбира се, ромеите не остават без отговор. Те също си отмъщават чрез пропаганда, използвайки именно Свети Димитър. През 1204 година Константинопол е превзет за първи път от времето на Римската империя, с което Източната империя престава формално да съществува за повече от 50 години. По това време начело на България е вече най-малкият от братята Асеневци - Калоян. Той успява да се справи с новосъздадената Латинска империя и да постигне една от най-бляскавите победи в нашата история. Тази победа, прочутата битка при Одрин през 1205 година, разтърсва цяла Европа със своята значимост. В нея Калоян надхитря непобедимите латински рицари, превръщайки България във водеща сила в Югоизточна Европа.

Първоначално ромеите подкрепят Калоян срещу латинците, но скоро осъзнават, че той е по-близо до превземането на Константинопол от тях. Те започват да го саботират, за да подкопаят ролята на България на Балканите. Така настъпва съдбоносната 1207 година, когато Калоян обсажда Солун — градът на Свети Димитър, когото Асеневци възприемат като свой патрон. По време на обсадата Калоян става жертва на заговор и е пронизан от копието на куманина Манастър. Това предоставя възможност на ромеите да разпространят своята пропаганда, твърдейки, че Свети Димитър е оттеглил подкрепата си от българите и затова е намушкал Калоян с копието си. Така ромеите си отмъщават за пропагандата, свързана с името на светеца.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес