Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е връзката между Лазаровден и Цветница?

06 април 2023, 15:00 часа

Тази година на 8 и 9 април православните християни празнуват Лазарова събота и Цветница. Църквата предупреждава, че в тези дни хората трябва да бъдат особено внимателни към храната и собственото си поведение.

Каква е връзката между Лазаровден и Цветница?

Лазаровден и Цветница са свързани празници. Всичко започва с Възкресението на праведния Лазар от Исус Христос, след което учениците са повярвали в него. Това събитие е било голямо чудо и тъй като всичко се случва в събота, празникът Лазаровден се празнува от древни времена.

Лазаровден е!

В деня след Възкресението на Лазар Исус Христос влиза в Ерусалим на магаре, а хората, които вярват в него, застилат пътя му с палмови клонки като признание. Оттогава се появява традицията да се освещават палмови клонки, в славянските страни - върби.

Лазаровден и Цветница се падат във Великия пост. В тези дни е забранено да се ядат месо, яйца и млечни продукти. Има обаче някои улеснения - разрешено е да се яде риба, рибен хайвер, каша, палачинки от елда и да се пие червено вино. Тези дни също е разрешено добавянето на растително масло към храната.

Лазаровден 2023: Кога празнуваме?

Основните забрани на Цветница и Лазарова събота

- На Цветница е забранено да се готвят горещи ястия, така че трябва да се погрижите за храната от предния ден.

- Да работите около къщата и да вършите всякакви домакински задължения;

- Да пеете, танцувате и да се отдавате на празнично забавление. Свещениците препоръчват да празнувате тези празници като отидете в храма на богослужение, а след това у дома, в тиха семейна атмосфера;

- Не трябва да псувате;

- Не трябва да отказвате помощ;

- Да пиете много алкохол;

- Да консумирате храна, забранена от Великия пост и да тъпчете трохи;

- Да празнувате светски тържества. Това включва - сватби, рождени дни и др.;

- Да се отдадете на плътски удоволствия.

Свещениците отбелязват, че неспазването на горните правила се приравнява на тежки грехове, които са много трудни за изкупление.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес