Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е тайната на перфектната кайма за кюфтета?

29 февруари 2024, 16:33 часа

Смляното месо може да се използва за приготвяне на различни ястия: кюфтета, колбаси, бургери, сосове за паста, топинги за пица, пайове, тортили. Разкриваме тайните на приготвянето на вкусна и сочна кайма.

Тайните на перфектната кайма за кюфтета

1.       Правилните части на трупа

Погрешно е каймата да се разглежда като начин за изхвърляне на жилавото старо месо. Разбира се, многократното смилане в месомелачка, добавянето на сметана и подправки в крайна сметка ще направи това месо по-меко и по-вкусно, но няма да станат добри кюфтета.

Месото за сочна и крехка кайма трябва да бъде с добро качество. За предпочитане пресни, но можете да вземете и замразени: трябва да го размразите в хладилника, а не на стайна температура, в микровълнова фурна или под гореща вода. Не трябва да използвате прясно месо.

·         За мляно говеждо месо, плешка или гърди са най-добри за перфектната кайма.

·         За свинското - вратът или плешката, от които е изчистена излишната мазнина.

·         Пилешка кайма може да се направи от всяка част на птицата, след отстраняване на кожата. Важно е да се има предвид, че каймата, направена изключително от месо от гърди, ще бъде здравословна, диетична, но суха, така че не можете да правите без добавки.

Топ 5 бързи ястия с кайма на фурна

·         За пуешка кайма не трябва да използвате бедра, те имат много жилки, но гърдите са идеални.

·         Агнешката кайма се приготвя най-добре от бут и задница.

·         За кайма се използват филета от щука, щука, камбала, треска, сьомга, сом и минтай. Можете да вземете цяла риба, но тогава ще трябва да премахнете всички кости. Малките се отстраняват лесно с пинсети.

Смесване на различни меса

Кюфтета, котлети, кнедли и гювечи ще бъдат по-вкусни, ако използвате различни видове месо за кайма.

Класиката е домашно приготвената кайма, която се състои от свинско и говеждо месо. Пропорциите на съставките варират, но класическото съотношение е едно към едно. Ако искате по-мазни ястия, наблягайте на свинското месо, постните и нискокалорични ястия - на телешкото.

Можете да смесите пилешко с пуешко или свинско, да добавите агнешко към телешка и свинска кайма, да смесите треска и сьомга.

Оптимално смилане

Най-лесният начин за смилане на месо е с месомелачка. Размерът на решетката и текстурата на вкусната кайма зависят от това какво планирате да готвите. За да улесните нарязването на парчетата и каймата да не е гъста и лепкава, месото може да бъде леко замразено. Преди да приготвите кайма, трябва да отстраните вените, хрущялите, костите от месото и да отстраните кожата от птичето месо.

Топ 10 на най-вкусните рецепти с кайма

Добавки за сочност и пухкавост

За да направите каймата по-сочна, по-крехка и по-ароматна, можете да добавите към нея:

·         лук - нарязва се на кубчета и се запържва до златисто кафяво в зеленчуци или гхи, можете да комбинирате както пържен, така и пресен лук в една кайма;

·         сметана - може да добавите още към каймата за гювечи и суфлета;

·         пушена мас;

·         мазнина от опашка - за агнешки котлети;

·         разтопено масло - в кайма от пилешки или пуешки гърди;

·         рибен бульон или лимонов сок - за рибни котлети;

·         месен бульон или студена вода, ако каймата е твърде гъста;

·         нарязан копър, магданоз, зелен лук - за кюфтета;

·         настъргани зеленчуци - тиква, тиквички, картофи или зърнени храни - грис, булгур, ориз, овесени ядки. Такива добавки не само ще осигурят нови вкусове, но и ще направят ястията с мляно месо по-икономични и ще намалят съдържанието на мазнини в него;

·         стар бял хляб с отрязана коричка, който е накиснат в прясно мляко. Пресният хляб няма да работи - вместо пухкавост, той ще придаде на каймата неприятна хлъзгавост;

·         разбит белтък - за пухкавост и жълтък - ако трябва да направите продукта по-плътен;

·         натрошени варени картофи - това ще помогне, ако каймата е твърде течна;

·         накълцан чесън;

·         пържени гъби с лук;

·         сух джоджен - за агнешка кайма.

Месене

Не е достатъчно просто да превъртите и смесите всички съставки, трябва също така старателно да омесите и разбиете каймата, подобно на месене на тесто, така че да стане хомогенна. След това каймата трябва да се постави обратно в хладилника, за да се охлади добре.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес