Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е символиката на числото 4

03 октомври 2023, 10:11 часа

Стабилност, надеждност, авторитет и отдаденост.

Това са характеристиките на числото 4 според нумерологията. Хора, родени на 4-то число, носят неудовлетворение от нестабилното статукво, склонни са да създават нещо стабилно, трайно и значимо, дори когато това означава радикално преобръщане на съществуващите начини на мислене и действие. Много култури по света виждат предизвикателните аспекти на числото 4 като нещастна поличба, но в крайна сметка 4 е мъдър учител. 

Числото 4 в нумерологията

Символизира надеждност, отдаденост на по-висша кауза, дисциплина, стабилност. Числото 4 е знак за сила и ефективност, отдаденост към живота и целите. Означава също твърдост при справяне с несгодите.

В нумерологията 4 предлага избиране на познатото пред новото. Мъдрата енергия, която идва с числото 4, означава, че хората виждат нещата само в черно и бяло, чрез строго разграничаване на добро и зло, правилно и грешно. Като цяло, числото 4 има дълбока духовна сила, в която разумът надделява над сърцето.

Какво е значението на ЧИСЛАТА според Фън Шуй

Какво прави числото 4 специално?

Четири е специално число, защото е най-малкото съставно число. Съставно е число, което се дели на 1, на себе си и на което и да е друго число. Четири се дели на 1,2 и 4. Друга причина, поради която числото е специално е, че 4 е квадратно число. Квадратни са тези числа, които се получават при умножение на друго число на себе си, което в случая на 4 е числото 2.  

Числото 4 в духовен план

В духовен смисъл 4 означава, че ви трябва време за медитация, молитва, доближаване до божественото царство. Числото 4 е знак на баланс и стабилност. Напомня ви, че трябва да вярвате в себе си и да засилите връзката си с духовното царство.
Много хора вярват, че четири е силно число в нумерологията, защото е свързано с лидерствто, стабилност и сила. Родените на 4-то число са уверени в себе си, дисциплинирани, носят стабилност и власт.

Каква енергия носи числото 4?

Четири носи енергията на стабилност и баланс. Съществуват много причини защо в нумерологията числото 4 е толкова важно. Например, числото 4 представя четирите елемента на баланса: земя, огън, вятър и вода. В природата числото 4 е свързано с четирите фази на луната, както и с четирите сезона.

Кое е числото, което ви носи любов, късмет и пари според зодията ви

Числото 4 за японците и китайците

За японците и китайците числото 4 символизира смърт. В повечето случаи китайците виждат числото 4 като лошо число, тъй като произношението на “четири” на китайски е подобно на произношението на думата “смърт”.  Поради същата причина за японците 4 носи нещастие. 

Така както в западните страни 13 се смята за фатално, в някои японски и китайски хотели, сгради, не съществуват етажи 4, 14 и 24, защото носят лош късмет.

Числото 4 във Фън Шуй

Във Фън Шуй 4 също означава лош късмет. Затова трябва да се избягва в обзавеждането на дома. Единственият случай, когато числото 4 е късметлийско, е в броя на стълбовете и четирите сезона. Според Фън Шуй съществуват 4 стълба, които символизират месеца на раждането, деня, годината и часа и с тях се създава картата на вашата съдба. По подобен начин, Фън Шуй зачита четирите сезона като природен житейски цикъл.

Числото 4 късметлийско ли е?

Не, числото 4 не носи късмет, особено в някои азиатски страни. Китай и Япония, например, смятат, че 4 носи лош късмет. Там дори има хора, които развиват страх към това число, известна като тетрафобия.

Числото 4 за дома

Като номер на дома, числото 4 е благоприятно. Стабилността и сигурността на числото са идеални за физическия и духовен аспект на дома. Числото се асоциира с четири основни стени върху квадратна основа. Затова отразява тази архитектурна реалност и символизира енергията на стабилност на всеки дом. Дом под номер 4 предвещава хармонично, проспериращо домакинство, в което обитателите му могат да растат и процъфтяват. 

Числото 4 е женско число.

За женски числа се смятат четните: 2, 4, 6, 8.
За мъжки числа се смятат нечетните: 1, 3, 5, 7, 9.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес