Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между морска, готварска и хималайска сол?

30 август 2023, 19:21 часа

Въпреки че трудно можем да я наречем изцяло полезна, солта е една от най-важните кулинарни съставки, без които трудно можем да си представим и консервирането на храни, и ястията на масата, и поддържането на нормалните жизнени функции на тялото.

Днес разнообразието от видове сол е голямо, като на пазара се предлага и сол, значително по-полезна от старите ни познайци. Различаваме готварска, каменна, морска, хималайска, хавайска, черна индийска, перунска розова сол, сред които най-вредна е обикновената готварска, а за най-здравословната и чиста сол на земята се счита хималайската, като не можем да не признаем и доказаните антиоксидантни свойства на черната индийска сол, чието благотворно за здравето действие също не е за подценяване. Как да изберем „своята“ сол сред това разнообразие, каква е разликата между морска, готварска и хималайска сол и коя е подходящата за нас, ще разберем от статията.

Вижте разликата между морска, готварска и хималайска сол и коя е най-удачната

За да разкрием разликата между морска, готварска и хималайска сол, следва да опознаем произхода им, състава, начина на добиване, ползите и противопоказанията им.

Морска сол

Получена чрез естествени процеси – изпаряване на морската вода на слънце – морската сол добива все по-голяма популярност през последните години, макар да е позната от хилядолетия. Днес намира приложение и в СПА процедурите, като се предлагат т.нар. процедури в солни стаи, действащи благоприятно при проблеми с горните дихателни пътища, синузит и други хронични заболявания.

Колко грама сол на ден е максимално допустимото количество, което вашето тяло може да приеме

Относно ползите от морската сол при консумация може да се спори, тъй като макар да е богата на цинк, йод, селен, магнезий и други микроелемнети, морската сол съдържа и нездравословен натриев хлорид. Да, той е само около 30%, тоест значително по-малко в сравнение с този в обикновената готварска сол, но все пак се съдържа – факт, който не ни позволява да наречем морската сол напълно безвреден и безопасен за здравето продукт. Без сол обаче тялото не може да функционира, нарушава се балансът, както и провеждането на нервните импулси, така че не се опитвайте да премахнете изцяло солта от трапезата си – тя ви е нужна за живота и здравето. 

С консумацията на морска сол следва да внимават пациентите с определени заболявания на щитовидната жлеза, които не трябва да приемат йод, хората, които по здравословни или други причини следва да ограничат консумацията на сол. И макар морската сол да е по-полезна от каменната, не прекалявайте с нея, дори да сте здрави и консумацията на сол да не ви е противопоказана. Не е случайно, че наричат солта „бяла отрова“ заедно със захарта, когато се приемат в количества над нормалните.

Готварска сол

Ако съдържанието на йод в морската сол не ви позволява да я използвате като заместител на готварската – по-полезна е, а вкусът ѝ е същият, то може да сложите на трапезата си и да подправите ястията с обикновена готварска сол. Внимавайте обаче да не пише йодирана на опаковката ѝ, тъй като йодираната готварска сол съдържа повече йод от морската, тоест по-вредна е, ако страдате от хиперфункция на щитовидната жлеза или друго заболяване, което забранява приема на йод.

Готварската сол, която за кратко наричаме просто сол, е минерал, съставен главно от натриев хлорид, който се среща в природата като естествени кристали, наричани каменна сол. Учените не са в състояние да излезнат с категорично становище полезна или вредна е готварската сол, тъй като, от една страна, тя участва в електролитния баланс и така поддържа нормалното функциониране на организма, поради което е важна за здравето, а, от друга страна, при прекомерен прием води до задържане на вода, сърдечно-съдови проблеми, хипертония и други заболявания, представляващи сериозен риск за здравето. Така че, ако се колебаете дали да консумирате сол, или да се откажете от нея – просто приемете златната среда – консумирайте с мярка и внимателно избирайте солта, която използвате за ястията и трапезата си.

Защо баба смесваше сол и захар и за какво помага тази комбинация?

Ако разгледаме въпроса полезна ли е солта извън кулинарната тема, ще се окаже, че е безценна за обществото – консервант, съставка, необходима за зимно поддържане на пътищата, използвана и за производството на миещи препарати, целулоза и хартия, за боядисването на текстил и тъкани, солта е вещество, което незаслужено е наречено отрова, защото явно има десетки важни предназначения, които не знаем, но са от ключово значение за нас.

Хималайска сол

Позната като „бяло злато“ хималайската сол е най-благотворната за здравето от трите вида сол, които разглеждаме, а и като цяло. Използвайте я като здравословен заместител на обикновената сол, когато искате да се възползвате от благоприятното въздействие на натриевия хлорид, да добавите вкус към ястията си, но да не подложите здравето си на риск.

Подобно на обикновената готварска сол и на морската сол, тя се използва и за консервиране, и за промишлени цели, и за пречистване на вода. Калий, калций и магнезий са само малка част от ценните минерали, които съдържа хималайската сол, но не пропускайте важна подробност – не може да разчитате само на тази сол, за да си набавите необходимите ви дневни дози особено ако страдате от определен дефицит. Може да използвате хималайската сол подобно на обикновената – за кулинарните ви шедьоври и за консервиране, но може да откриете и опитате и другите нейни предназначения – за ваната, като ароматна свещ за дома и дори под формата на лампа.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес