Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между лидер и ръководител?

25 април 2022, 16:15 часа

Най-високата точка на успешната кариера е позицията на лидер. Този вкоренен стереотип засяга нашата представа за постижения и косвено засяга нашата представа за щастие. Затова гледаме със завист на тези, които все още са в училище, предричат ​​шеметна кариера и се наричат ​​„роден лидер“.

Каква е разликата?

Разликите между лидерство и управление са добре описани от Уорън Бенис, един от първите изследователи на съвременното лидерство. Това са дванадесет метафорични твърдения:

·         Ръководителят управлява, лидерът променя и подобрява.

·         Ръководителят е копие, а лидерът е оригиналът.

·         Ръководителят подкрепя, лидерът развива.

·         Ръководителят се фокусира структурата, лидерът върху хората.

·         Ръководителят разчита на контрола, лидерът вдъхва увереност.

·         Идеята на ръководителя е краткосрочна, лидерът гледа в перспективи.

·         Ръководителят пита как и кога, лидерът пита какво и защо.

·         Ръководителят гледа най-отдолу на реда, лидерът гледа нагоре към хоризонта.

·         Ръководителят имитира, лидерът създава.

·         Ръководителят приема текущото състояние на нещата, лидерът го предизвиква.

·         Ръководителят е смел войник, лидерът – сам войнът е войн.

·         Ръководителят прави всичко правилно, лидерът прави правилно нещата.

Какво казват работодателите

За да върви всичко както трябва, добре е управлението и лидерството да вървят ръка за ръка. Лидерството играе особена роля през годините и поколенията. Един вдъхновяващ изпълнителен директор зарежда екипа с енергия: например, Марк Зукърбърг го прави във Facebook, Стив Джобс го прави в Apple. Те не самоуправляват, а карат всеки да почувства своята значимост. Тяхната роля е да направят промени в близкото прекрасно бъдеще - няма значение дали сте пряк служител на компанията или просто използвате нейните продукти.

Не всеки ръководител е лидер, въпреки че понякога това е желателно и да съвпада. Мениджмънтът като цяло е отделна професия, не е случайно, че има много начини да научите мениджмънт, като по този начин развивате професионалните знания и умения, необходими за ръководителя. Ръководителят трябва да може да планира дейности, да делегира задачи, да упражнява контрол, да изгражда комуникация, да изчислява необходимите показатели и т.н. Въпреки това, изключителните лидери развиват и лидерски компетенции: влияние върху други хора, убеждаване и мотивация, готовност за висока активност и поддържане на жизненост. Без тези качества лидерът рискува да остане чисто формална връзка в екипа или да заеме статута на експертен съветник - не повече.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес