Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между ибупрофен и парацетамол

12 април 2021, 15:38 часа

Всеки трети човек изпитва болка от време на време, така че не е изненадващо, че обезболяващите без рецепта, съдържащи парацетамол и ибупрофен, са основна част от шкафовете с лекарства в повечето домове. Но каква точно е разликата между двете лекарства и дали едното е по-ефективно от другото?

Дали ще изберете парацетамол или ибупрофен обикновено зависи от вида и причината за болката, вашата медицинска история и други лекарства, които приемате регулярно. Вашият личен лекар или фармацевт ще може да препоръча най-подходящата опция въз основа на вашите нужди към момента. Например, ако имате открити рани, подуване и сте предразположени към алергии, обезболяващите на основата на ибупрофен може би са по-подходящ вариант заради неговите противовъзпалителни ползи.

И така, каква е разликата между двете? Парацетамол и ибупрофен са различни класове болкоуспокояващи и се метаболизират в различни органи в тялото.

Парацетамолът действа подобно на ибупрофен, блокирайки производството на простагландини и COX ензими в организма - химикали, които насърчават болката, възпалението и температурата. Въпреки това, за разлика от ибупрофен, който се метаболизира основно в бъбреците, парацетамолът се преработва в черния дроб.

Друга разлика е, че ибупрофенът е класифициран като нестероидно противовъзпалително лекарство и може да бъде набавен в по-големи дози единствено чрез рецепта.

Важно е да запомните, че както парацетамолът, така и ибупрофенът ще осигурят само краткосрочно облекчаване на болката, затова препоръчваме да се консултирате с личния си лекар, ако болката продължава.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес