Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между балатум и линолеум?

21 октомври 2024, 13:00 часа

Макар летните месеци и отпуската – най-подходящото време за ремонти в дома, да са зад гърба ни, все още е достатъчно топло, за да си позволите да подобрите средата, в която живеете, да направите жилището си по-безопасен за здравето особено за най-малките му обитатели, заменяйки изкуствени и потенциално вредни материали с еко решения за дома, както и да подобрите изолацията, за да се радвате на повече топлина и уют през зимата. Един от най-важните избори, свързани с довършителните дейности на новия дом, ремонта на стария и обзавеждането, е изборът на подови настилки. Разнообразието на пазара е огромно, като се предлагат както икономични решения, така и луксозни такива. Не цената следва да е определяща обаче, нито визията, макар да е важен дизайнът, а коя настилка е безопасна за здравето на обитателите. Много изкуствени материали, които използваме в обзавеждането на дома, са с ниска цена, но дали са най-доброто решение за здравето на децата ни, податливи към алергични реакции и редица дихателни заболявания? Напоследък се наложиха балатумите като икономично и бързо решение за подови настилки, чието поставяне не изисква майстори за разлика от паркета, ламината, гранитогреса. Балатумите обаче са изработени от ПВЦ, което не ги прави най-екологичният и здравословен избор за дома. Ако имате и малки деца, които пълзят все още, налага се да забравите за компромисите и да изберете по-подходяща за тях настилка – еко и непредполагаща към алергии, топлеща и антибактериална. Такава се явява линолеумът. Каква е разликата между балатум и линолеум и защо вторият в повечето случаи е по-доброто решение за дома?

Каква е разликата между балатум и линолеум?

-          Първата и най-важна разлика, която вече загатнахме, е че докато балатумите се произвеждат от изкуствени материи, то линолеумът е еко решение за дома, произведено изцяло от естествени материи и  възобновими природни суровини, чието извличане не води до изсичане на дървета, природни богатства и унищожаването им,както и не е свързано с отделяне на вредни емисии по времена производствените процеси. Линолеумът се произвежда от корк, дървесни стърготини и смоли, ленено масло, юта – изцяло естествени материали, които не предполагат риск от токсичност и алергични реакции.

Още: В тила, шията, слепоочията: Ето кои страхове могат да причинят главоболие

Употребата на линолеум в дома или поне за стаята на децата се препоръчва горещо от лекарите за семейства с мъничета, страдащи от астма и проблеми, свързани с дихателните пътища.

-          Загрижените за вредните емисии, потенциално отделяни от различни изкуствени материали, ще бъдат щастливи и доволни да разберат, че линолеумът не излъчва такива и това е сред най-съществените и важни за потребителя природолюбител отговори на въпроса каква е разликата между балатум и линолеум.

-          Линолеумът е и еко решение за околната среда. Това го прави отличен избор за природолюбителите, които държат с действията и изборите си, с начина си на живот да не замърсяват околната среда. За разлика от балатума, който се разгражда с години, на линолеумът му трябва само една година, изхвърлен в околната среда, за да се разгради изцяло при това без да я замърсява.

-          Друга ключова разлика между линолеум и балатум е свързана с топлината, която осигуряват, през студените месеци от годината. На прага на зимата със сигурност ще бъдете доволни да разберете, че заменяйки изкуствените настилки в дома си с естествени като линолеума, осигурявате топлина за краката си. Децата ви могат  спокойно да ходят боси върху тази еко настилка, без да се страхувате, че има риск да изстинат. Топлината и изолационните качества на линолеума са сравними с тези на под от естествена дървесина, но много по-лесната поддръжка прави линолеума по-подходящ избор за заетата домакиня и за семейство, което няма време за скъпа и трудоемка грижа за подовите настилки.

Още: Кога има разлика в измереното кръвно на двете ръце?

-          Линолеумът осигурява отлична антибактериална грижа за разлика от балатума, който не се отличава с подобни свойства.

-          Линолеумът се отличава с отлични свойства да регулира влагата.

 

Както виждате има множество и съществени разлики между балатум и линолеум, така че внимателно избирайте настилката за дома и проявете бдителност, за да не си закупите балатум вместо линолеум.

Още: Кои странни симптоми на менопауза рядко биват забелязвани и идентифицирани като такива?

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес