Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е ползата от царя на всички плодове - нар

01 февруари 2022, 15:20 часа

Знаете ли защо наричат плода нар "краля на плодовете"? Истината е, че нарът е много полезен за организма и има необикновен вкус, оттук идва и прозвището му.

Всъщност нарът не е плод

Това е така нареченото субтропично зрънце с гъста кора. Масата на някои плодове надвишава кората на везната могат да се окажат едни петстотин грама, а размерът е около двадесет сантиметра.

Дървото от нар изглежда невероятно през периода на цъфтеж. То има най-тънките игловидни клони, върху които има много лъскави листа и ярки цветя под формата на водни лилии. Произходът и ботаническото име "granatina" идва от думата "granatus", което в превод означава гранулиран. Ето, защо нарът е получил такова име, защото се състои от голям брой зърна, около които има много сочна и годна за консумация покривка. В един такъв плод броят на зърната може да достигне до хиляда парчета.

Нарът е комбинация от полезни и необходими елементи

От древни времена този плод е ценен за своите лечебни свойства. За приготвянето на лечебни суровини се използва не само самият плод, но и неговата кора, зърна, прегради и дори кората на клоните и стволовете на дърветата.

Средновековният персийски учен, философ и лекар, представител на източния Аристотел, самият Авицена по това време препоръчвал използването на сок от нар за борба с уролитиазата. Арабите и гърците го използват при стомашни проблеми. Кората на дървото нар се смятала за добро средство за лечение на хелминти. Също натрошена на прах, кората се поръсва, върху изгаряния и язви по тялото и така допринася за по-бързото заздравяване.

В наше време ползите от нара вече са потвърдени и доказани от редица научни изследвания. Съставът на чудото зрънце включва огромно количество различни витамини, минерални елементи и органични киселини. Плодът съдържа и петнадесет аминокиселини, шест, от които са незаменими.

Невероятните ползи от нара

1. Нарът е в състояние да укрепи имунната система, както и да повиши нивото на хемоглобина в кръвта

Поради това се бори много добре с анемията. Сокът от нар съдържа витамини В9 и В12, Fe, които са много необходими за укрепване на имунната система и кръвотворната система. За да направите това, вземете половин чаша сок от нар, двадесет минути, преди хранене и приемайте три пъти на ден. Тогава перфектни показатели за хемоглобин в кръвта и силна имунна система са ви гарантирани.

 2. Добрият сок от нар подобрява храносмилането и повишава апетита

Съдържа танинова киселина, която премахва проблемите със стомашно-чревния тракт. За тези цели можете да използвате и суха кора от нар. В крайна сметка, кората на нара е склад на полифеноли, които имат антиоксидантни свойства и инхибират растежа на много патогенни бактерии. За да направите това, подсушете добре кората, нарежете на ситно и вземете по една щипка, след хранене. Може да си направите и отвара от него. Ще ви трябват пет грама изсушена кора и сто грама вряща вода. Варете десет минути, след което прецедете и консумирайте по две чаени лъжички, след всяко хранене.

3. Нарът е най-доброто средство за премахване на глисти

Кората от нар съдържа билкови лекарства, които имат горчив вкус – горчивина, имат противоглистно действие. За да приготвите отвара, ви трябват петдесет грама кора (нарязана и изсушена). Залейте кората с двеста грама вряла вода и настоявайте за около шест часа. След това поставете този разтвор на слаб огън, докато количеството бульон стане равно на една чаша. Оставете да се охлади, филтрирайте и пийте пълна чаша за час време. След това трябва да изпиете слабително. Дозировката може да варира в зависимост от възрастта и общото състояние. Тази отвара се бори добре с лентовидни паразити и кръгли червеи.

 4. Полезното свойство на нара се крие в изразеното му противопростудно и антипиретично действие

Благодарение на органичните киселини и танините, прясно изцеденият сок от нар е най-силното средство за лечение на настинки, треска и инфекциозни заболявания. За да се отървете от хроничната кашлица, достатъчно е да вземете една супена лъжица кора от нар, залейте с една чаша вряла вода. Изчакайте малко да се влее и го приемайте на топло, през целия ден. Могат да изплакнат и устата ви при възпалено гърло и стоматит.

 5. Нарът има противовъзпалителен ефект

При заболявания на черния дроб и бъбреците, както и при гинекологични заболявания се препоръчва да се използва отвара от кората им. За да го приготвите, трябва да залеете една супена лъжица кора с една чаша вряла вода и накиснете на водна баня за не повече от тридесет минути. Добре е да се консумират по пет-десет грама половин час, преди хранене.

 6. Сокът от нар е полезен лек за диабетици, тъй като може да понижи гликемията

Вземете петдесет до шестдесет капки от сока му, преди всяко хранене и буквално на третия ден нивото на глюкозата ще спадне значително.

 7. Прекрасно средство за рани и изгаряния, тъй като има против сърбежи и заздравяващо раните действие

За да направите това, най-добре е да използвате лосиони от сок или изсушена кора под формата на прах. Също така кожата ще ви е много благодарна. Ако използвате козметични маски от прясно изцеден сок или от ситно настъргана плодова кора, добавите зехтин. Може много бързо да се отървете от гнойни обриви и черни точки по лицето си.

 8. Панацея за различни заболявания на пикочно-половата система

И всичко това, защото семената от нар съдържат фитохормони, които възстановяват хормоналното здраве и се справят със заболяванията на простатата.

Най-важното предимство на нара е способността му да стимулира жизнеността. Ежедневната употреба само на половин чаша сок от нар с една чаена лъжичка мед ще направи възможно пречистването и обновяването на кръвта. И така, изстискваме сок от нар, пием, гризкаме зърна, добавяме зърна към салати и ставаме красиви и здрави.

 

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес