Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се рециклира пластмасата и в как влиза в дрехите ни?

06 март 2022, 12:45 часа

Чудили ли сте се някога какво се случва, след като хвърлите пластмасова бутилка в кош за рециклиране?

Правилното рециклиране започва у дома

Въпреки че може да си мислите, че всеки стар пластмасов контейнер, който хвърлите в кошчето си за рециклиране у дома, се рециклира, това не е така. По-лошото е, че може да съсипете шансовете други елементи в кошчето ви да бъдат рециклирани, като го направите, особено ако не направите допълнителната стъпка и изплакнете контейнера. (Този остатъчен сос от спагети може да съсипе иначе рециклируемите вестници, например.) Рециклирането е по-ефективно, когато ограничим тенденцията да хвърляме всеки вид пластмаса в кошчето и се надяваме, че ще бъде рециклирана.

И така, какво можете да направите? Първо, започнете с проверка на номера в този малък триъгълник на дъното на контейнера. В Съединените щати се рециклират само бутилки от PET и бутилки от HDPE, така че не поставяйте други видове пластмаси в кошчето за рециклиране.

Първите (РЕТ) са контейнери като буркани с фъстъчено масло, бутилки за салатен дресинг и бутилки с вода, докато вторите са кани за мляко, бутилки за перилен препарат и някои найлонови торбички.

Избелване БЕЗ белина? ЕТО как:

Събиране

Обикновено, след като хвърлите бутилка с вода в кошчето за рециклиране и я поставите за вземане в деня за рециклиране, тя ще бъде взета от събирачи на отпадъци в камион за рециклиране, въпреки че не всяка държава и община предлагат програми за рециклиране.

След вземане

Оттам се отвежда до квартално съоръжение за събиране или възстановяване на материали (MRF), където преминава в система за сортиране. В зависимост от съоръжението, сортирането се извършва от служители, оптични скенери или и двете. Бутилките  PET и HDPE са отделени от стъкло, хартия и предмети, които не могат да бъдат рециклирани. Това, което не е годно за рециклиране, се изнася на депото.

След сортиране

След като бъдат сортирани, PET и HDPE бутилки се нарязват и опаковат отделно в съоръжението. Парчетата се филтрират, за да се премахнат замърсяванията като хартия, преди пластмасата да премине през останалата част от процеса на рециклиране.

Пластмасовите бали се продават

След това депото продава пластмасовите бали на пластмасови преработватели, които ще използват рециклираната пластмаса за производство на нови продукти.

Следващата стъпка

При механичното рециклиране чистите бали от рециклирана PET пластмаса отиват в PET процесори, за да бъдат разтопени и оформени в пелети. (Пластмасите от HDPE преминават през подобен процес.) Партия от отделени PET бутилки, които са чисти, лесно се нагряват и разграждат, за да бъдат превърнати обратно в бутилка за вода.

Партия от отделени PET бутилки, които не са достатъчно чисти, могат да бъдат разбити, нагрети и превърнати във влакна (известни още като полиестер) за дрехи или килими. Не целият PET обаче се рециклира. Около 28 процента от PET материал се губи в процеса на рециклиране на PET. За всеки 100 бутилки, събрани в балата, само 72 ефективно се превръщат в пелети.

Вашият парфюм на слънце може да ви коства здравето

Към нов живот

Пластмасите след потребление могат да бъдат преработени за широк спектър от продукти, включително килими, рециклиран полиестер за облекло, рециклирани пластмасови строителни материали за външни мебели, настилки и оборудване за детски площадки. Рециклираните пластмаси се използват за производството на нови пластмасови бутилки, контейнери за козметични продукти и издръжливи пластмаси като саксии за растения.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес