Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се проявява кризата на средната възраст в брака?

04 април 2024, 14:22 часа

Мит е, че само дамите страдат от хормоналните изменения, свързани с напредването на възрастта, по-известни като менопауза. Силният пол също преживява криза на средната възраст, през която се наблюдават промени в поведението и характера, емоциите и делата, като са възможни рисково поведение, хипохондрия, гняв, безсъние, прояви на избухливост, апатия, тъга, стремеж към промяна – на външен вид, работа, хоби, начин на живот, местожителство, както и изневяра, започване на нова връзка и дори развод.

Като казахме изневяра и развод, няма как да не се поинтересуваме по-задълбочено как се проявява кризата на средната възраст в брака, защото вероятно всяко семейство неминуемо ще мине през нея в даден момент и е важно да постъпи правилно, ако цели да съхрани отношенията с половинката и да запази брака си щастлив, а не изчерпан или приключил с раздяла.

Как се проявява кризата на средната възраст в брака е въпрос, по-често вълнуващ дамите, които обикновено са по-привързани към семейната среда било заради децата, било заради зависимост от финансовата издръжка на мъжа. Представителите на силния пол сравнително по-рядко се вълнуват от този въпрос и ако го правят, то е най-вече, за да съумеят да се „измъкнат“ без тежки последствия от семейното гнездо, да се оправдаят пред себе си за появата на трети човек във връзката и поради други причини от подобно естество, а не за да съхранят отношенията с човека до себе си.

Ето защо съветите, които се дават, са насочени към дамите и в тяхна полза – от това как да се отнасят към себе си и промените в своето тяло до това как да помогнат на мъжа до себе си да преодолее кризата на средната възраст, без да го загубят или да изстинат един към друг.

3-те основни кризи в любовта

Криза на средната възраст = край на брака?

За щастие кризата на средната възраст води сравнително рядко до край на брака или взаимоотношенията. И ако не беше така, то всички над 40-годишна възраст щяха да бъдат разведени, което очевадно не е така. Тоест кризата може да бъде преодоляна, ако и двамата партньори желаят това или ако единият познава проблемите и рисковете, свързани с този етап, през който семействата преминават, и знае как и какво да предприеме, за да запази отношенията.

По време на своята криза на средната възраст, дами, вашият партньор може да реагира гневно, да избухва бързо, да прояви недоверие или апатия, да загуби интерес или да иска промяна, да имате чувството, че е чужд, непознат, далечен, друг човек. Това обаче се дължи на  самата криза – както вашите хормони бушуват по време на менопаузата и считате, че мъжете трябва да ви разбират, така и господата преживяват своите моменти на слабост, навлизайки в 40-те си години – криза на средната възраст. Ако подходите умно, хитро и с разбиране и внимание точно сега, най-вероятно ви очакват още дълги години безоблачен брак, като в нередки случаи взаимоотношенията стават по-топли, по-чисти, а бракът – по-добър.

Как се проявява кризата на средната възраст в брака?

Отговорът на  този въпрос е простичък – така, както се проявява при всеки от двойката – ако мечтаете за промяна и ново начало, може да се прояви с поява на трети човек във връзката, промяна на дома, в който живеете, на града или дори на държавата, ако сте апатични – с прекарване на свободното време всеки в различна стая пред телевизора, ако сте гневни – със скандали, ако се отдадете на рисково поведение като хазарт, инвестиции и т.н. – с реален риск да загубите онова, което притежавате и т.н. Кризата в брака е отражение на кризата на средната възраст, която преживявате вие или половинката ви и тя се проявява именно така – както при всеки един от вас. А как да разпознаете кризата на средната  възраст?

Признаци, че преживявате криза

Следните признаци може да показват, че вие ​​или вашият партньор преживявате криза на средната възраст:

  • неудовлетвореност от живота и постигнатото, съжаление, че не е постигнато повече, вглеждане в чуждия живот и определянето му като по-добър от вашия,
  • гняв, избухливост, напрежение, емоционална нестабилност,
  • апатия, тъга, липса на интерес към хоби, приятели, развлечения
  • ревност, изневяра, нужда от нов човек в живота, който да върне радостта от него,
  • рязка промяна на външния вид,
  • драматично импулсивно поведение,
  • промяна на работата или начина на живот и други.

Всички тези червени флагове следва да ви покажат, че страдате от криза на средната възраст, неминуемо засягаща и брака ви, и че трябва да предприемете мерки, за да върнете огъня, страстта, обичта, уюта, взаимоотношенията, жаждата за живот, самия живот в семейството си. Но как?

Знаците, които издават, че връзката ви е в криза

Как се преодолява кризата на средната възраст в брака?

Да се запитате „Как се проявява кризата на средната възраст в брака?“ не е достатъчно. Щом  откриете как се проявява и разберете, че ви засяга, неминуемо и естествено следва въпросът „А как се преодолява?“ С желание, усилия, търпение, разбиране, отдаване на  изкушението дори. Преходите в живота не трябва да прекъсват взаимоотношенията. С разбиране и адаптивност двойките могат да станат по-силни. Мечтаете за пътешествия? Резервирайте за двама. Копнеете за нов човек?

Играйте ролеви игри в непознат хотел с половинката. Гневни сте? Говорете с терапевт. Апатични сте? Наложете си да излезнете с половинката на любимото ѝ място. Комуникирайте, споделяйте, излейте душата си, бъдете отворени за промяна, подкрепете желанието за нова работа, нов дом, нов град на половинката си, преживейте фантазиите му заедно с него. Ако постъпите адекватно, след кризата на средната възраст, връзката ви ще бъде по-здрава и почти сигурно – ще е наистина завинаги и „докато смъртта ви раздели“.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес