Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави мента от ракия – научете старата българска рецепта

10 октомври 2022, 15:15 часа

Като национално питие с традиции в производството и присъствието на масата българската ракия може да се открие в почти всеки дом. Ако сте си сварили повече, отколкото може да изконсумирате и подарите от огнената течност, тази рецепта как се прави метна от ракия ще е добре дошла за вас, тъй като ще ви помогне да разнообразите букета от вкусове и аромати на масата и шишетата в гаража. Ментата е ароматно питие, което се харесва и на дамите, намиращи ракията за твърде силна, тежка и често неприятна като вкус. Вижте как се прави мента от ракия и зарадвайте нежната половинка и сетивата си.

Как се прави мента от ракия – необходими продукти

Традицията за варене на ракия е стара и неизменна част от бита и културата ни. Стара е и рецептата, която ще ви научи как се прави мента от ракия. Старите български рецепти са изпитани във времето и носител на паметта на народа, опита и традициите, което ги прави още по-ценни.

Ракията лекува! Вижте какво!

Какво ви е необходимо, за да направите мента от ракия:

  • Естествено ракия, в случая пригответе си 5 литра 50 градуса домашна ракия. Ако искате да направите повече мента, просто удвоете количествата, посочени в рецептата.
  • 5 литра вода.
  • Оцветител в характерния за ментата цвят. Търсете специализирани магазини и закупете безвреден, подходящ за целта. Оцветителите, предназначени за сладкарството, са идеални и ще ви свършат чудесна работа, когато ще правите мента от ракия.
  • Ментово масло около 25 мл.
  • Захар – килограм и четвърт е количество бяла сладост, достатъчно за целта.

Как да не загори казанът за ракия?

Как се прави мента от ракия – начин на приготвяне

Към петте литра ракия, поставени в съд с обем 10 литра, трябва да добавите маслото от мента и захарта и да долеете вода така, че да се напълни съдът. След качествено разбъркване и след пълното разтваряне на захарта, която може да е както бяла, така и кафява за екстра премиум вкус и аромат, може да добавите оцветителя и да се случи магията, превръщаща обикновената ракия в свежа мента. Това е всичко, което следва да направите. Рецептата е лесна, безопасна и в резултат получавате ментова напитка с висока захарност – 12% и по-слабо алкохолна от първоначалните цели 50 градуса на ракията – а именно 25% при получената мента. Количеството оцветител, което добавяте, може да варира, за да зарадвате сетивата си с любим нюанс, който да отговаря на вкуса ви. Може да отнемете или да прибавите още захар, ако напитката е прекалено сладка или напротив – недостатъчно сладка за вас. Вие сте творецът на вашата мента с тази рецепта, насладете се с удоволствие и мярка при консумацията.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес