Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се казва най-високият връх на Странджа планина

23 септември 2024, 20:00 часа

Странджа планина е едно от най-забележителните и мистични места в България и Турция, съчетаващо великолепието на природата със спокойствието и тишината на почти недокосната от човешка ръка територия. Разположена в близост до Черно море, Странджа предлага неповторимо съчетание от зелените гори на планината и синята вода на морето. Природата тук е почти непокътната и предлага богатство от защитени територии, резервати и природен парк, които очароват посетителите със своята дива красота и биоразнообразие. Но колко всъщност е висока тази планина и кой е нейният най-висок връх?

Имало ли е самородно злато в Странджа?

Най-високият връх в Странджа планина

Макар и сравнително ниска, Странджа крие много тайни и привлекателни върхове за любителите на планинските преходи. Най-високият връх на планината е Голяма Махиада, известен също като Махиада или Махия (на турски Mahya Dagi), който се извисява на 1031 метра в турската част на планината. Връх Голяма Махиада е разположен в европейската част на Турция и предлага невероятни гледки към планинския пейзаж. Пътеките към върха са подходящи както за опитни планинари, така и за начинаещи, търсещи спокойствие и природни красоти.

Странджа

Най-високият връх в Странджа на българска територия

На българска територия най-високият връх е Градище, който достига малко над 700 метра надморска височина. Разположен само на километър от границата с Турция и на около три километра от град Малко Търново, Градище предлага уникална гледка към турския първенец – Голяма Махиада. Връх Градище е обрасъл с гъсти гори и стръмни склонове, което го прави предизвикателен и интригуващ за изкачване. На върха се намират останките от древна тракийска крепост с кръгла цитадела и крепостна стена, както и жертвеник на бог Аполон Аулариок, който привлича много туристи, интересуващи се от история и археология.

Река Велека – знаете ли откъде извира?

Уникалната природа и културното наследство на Странджа

Странджа планина впечатлява не само с върховете си, но и с богатата си флора и фауна. Уникалното разположение на планината, близо до морето, създава специфичен климат, който допринася за развитието на редки растителни и животински видове. В Странджа може да се срещнат множество защитени птици, включително и видове, които не могат да бъдат открити никъде другаде в България.

Планината е дом на множество природни резервати и защитени територии, които предлагат на посетителите възможност да се насладят на автентичната природа, без да се притесняват от човешка намеса. Странджа остава рядко населена и запазва дивото си очарование, което я прави привлекателна за онези, които търсят бягство от урбанизацията и шума на големия град.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес