Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да съхранявате подправките, за да не застояват?

01 април 2024, 11:02 часа

Подправките са неразделна част от кулинарното изкуство, придавайки на ястията уникален вкус и аромат. Въпреки това, за да останат свежи и с високо качество, трябва да знаете как правилно да съхранявате тези ароматни добавки. Тук ще разгледаме основните принципи на съхранение на подправки и ще дадем полезни съвети по този въпрос, за да можете винаги да сте на ниво, когато трябва да покажете кулинарните си способности.

Какво разваля подправките?

Подправките са изключително чувствителни към светлина, въздух, влага и температурни промени, което може да повлияе негативно на техния вкус, аромат и цвят. Избягвайте да ги съхранявате на пряка слънчева светлина, близо до източници на топлина или на места с висока влажност, като например близо до мивката или сушилника за съдове. Най-добрият вариант би бил да изберете тъмно място без течения, като например заключващ се шкаф или чекмедже.

Колко дълго издържат подправките?

Как да съхраняваме подправките

Най-лесният начин да съхранявате подправките е да ги оставите в оригиналната им опаковка. Най-добре е обаче да използвате стъклени, керамични или метални буркани с капак, който се затваря херметически. Тези материали не абсорбират чужди миризми, а запечатаната опаковка осигурява защита от въздух.

Колко издържат подправките?

Несмлените подправки запазват свойствата си от 2 до 3 години, а смлените от 6 до 18 месеца. Листните билки, като дафинов лист или мента, могат да се съхраняват в кухнята от 6 до 12 месеца.

Как да съхраняваме правилно подправките

Как да съхраняваме подправки?

Ако е възможно, за предпочитане е да съхранявате подправките цели: в шушулки, пръчици или грахчета. По този начин можете да запазите тяхната свежест и аромат за дълго време. Преди употреба подправките се счукват в хаванче или с мелничка, за да се постигне наситен вкус на ястието.

Допълнителни съвети

В магазините се продават специални щипки за пликове, но вие можете да използвате и обикновени щипки за пране, за да затворите добре купените от магазина торбички с подправки. Това ще помогне за създаването на почти херметична опаковка и ще предпази подправките от негативните ефекти на външни фактори.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес