Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно се почистват бурканите за компоти

07 юни 2024, 01:30 часа

Приготвянето на домашни компоти е удоволствие, което носи радост и вкусни моменти през цялата година. Един от най-важните етапи в този процес е почистването и стерилизирането на бурканите, за да се гарантира дългото съхранение на зимнината. В тази статия ще разгледаме как най-лесно да почистим и стерилизираме бурканите за компоти, използвайки два основни метода – във фурната и с помощта на гореща вода.

Необходими материали

За да подготвите бурканите си, ще ви трябват следните материали:

  • Чисти буркани и капачки
  • Гореща вода
  • Голяма щипка за храна
  • 1 или 2 големи, чисти и изгладени памучни кърпи
  • Чиста домакинска кърпа или ръкохватка
  • Голяма тенджера
  • Тавата от фурната или друга голяма тава

Изберете един магичен буркан и вижте пред какво ви предстои да се изправите

Стъпка по стъпка: Почистване и стерилизация с гореща вода

Подготовка на бурканите

  1. Измиване: Измийте бурканите и капачките със сапун и топла вода. Изплакнете ги обилно, за да отстраните всякакви остатъци от сапун.
  2. Подреждане на кърпата: Застелете дъното на тавата от фурната с чиста, изгладена памучна кърпа.

буркани

Стерилизация с гореща вода

  1. Загряване на водата: Напълнете голяма тенджера с вода и загрейте на умерено силен огън, докато водата кипне. Регулирайте огъня, така че да не ври много силно.
  2. Темпериране на бурканите: Ако бурканите не са били изплакнати с топла вода, трябва да ги темперирате. Захванете буркана с щипка и го задръжте над парата от тенджерата за няколко секунди, за да се адаптира стъклото към температурата.
  3. Потапяне в горещата вода: Потопете буркана във врящата вода, задръжте го няколко секунди, след което го извадете и излейте водата обратно в тенджерата.
  4. Подреждане на бурканите: Поставете стерилизирания буркан нахлупен върху памучната кърпа в тавата. Повторете процедурата с останалите буркани и капачките.
  5. Покриване: Ако няма да ги използвате веднага, покрийте бурканите с втората чиста и изгладена памучна кърпа, за да предотвратите попадане на прах и бактерии.

Стерилизиране на бурканите във фурната

Подготовка на бурканите

  1. Измиване: Измийте бурканите и капачките със сапун и топла вода. Изплакнете ги обилно.
  2. Подреждане в тавата: Наредете бурканите и капачките един до друг в тава, застлана с памучна кърпа.

Защо е важно да стерилизирате буркани и как да го направите бързо

Стерилизация във фурната

  1. Загрейте фурната на 100°C.
  2. Поставете тавата с бурканите и капачките в предварително затоплената фурна. Оставете ги да се стерилизират за 15 минути.
  3. Докато са топли, бурканите могат да се напълнят с всякаква гореща зимнина. Пълнят се до ръба, така че да не остава много въздух и веднага се затварят с капачките.
  4. Бурканите се оставят върху капачките докато изстинат. След това може да се обърнат в нормално положение и да се съхранят.

Почистването и стерилизирането на бурканите за компоти е ключов процес за успешното консервиране на храната. Независимо дали използвате метод с гореща вода или предпочитате стерилизацията във фурната, важното е да осигурите максимална хигиена и безопасност. С правилно подготвените буркани, вашите компоти ще бъдат не само вкусни, но и дълготрайни. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес