Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно да белим картофи

21 август 2024, 18:00 часа

Картофите са неизменна част от почти всяко домакинство, но беленето им често се възприема като досадна задача. Съществуват обаче различни методи, които могат да направят този процес по-лесен и бърз. В тази статия ще разгледаме някои от най-ефективните начини за белене на картофи, които ще ви спестят време и усилия.

Подготовка на картофите преди белене

Независимо от метода, който ще изберете, първата стъпка винаги трябва да бъде старателното измиване на картофите. Често дори след измиване върху картофите остава мръсотия, затова отделете време да ги почистите добре. След това е важно да ги подсушите. Ако картофите са мокри, ще бъдат хлъзгави и трудно ще се обелят. Ако нямате време да изчакате да изсъхнат на въздух, може да използвате чиста кърпа, за да ги подсушите ръчно.

Супер бърз начин за белене на картофи без нож (ВИДЕО)

Традиционен метод за белене с нож или белачка

Класическите методи с нож или белачка остават най-популярни, благодарение на своята достъпност и ефективност. При използването на белачка, хванете картофа с едната ръка, а белачката – с другата. Препоръчително е да се белят над мивката или над кошчето, за да не се разпръскват обелките из кухнята. Започнете беленето от горната част на картофа и движете белачката надолу, за да отстраните по-големи и по-дълги парчета от кожата. С практика, беленето на един картоф ще ви отнеме около 30 секунди.

обелки от картофи

Обработка на тъмните петна

По време на беленето може да забележите тъмни петна по картофите. Това е напълно нормално и не означава, че картофът е негоден за употреба. Тези петна трябва да бъдат внимателно отстранени. Ако тъмното петно е по-дълбоко, използвайте ръба на белачката или нож, за да изрежете засегнатата част. Макар картофът да загуби малко от формата си, той ще остане напълно подходящ за консумация.

Бърз метод за белене след варене

Ако не обичате да белите сурови картофи или просто нямате време, може да опитате един интересен метод. Направете Т-образен разрез около средата на картофа преди варенето. След като картофите са сварени, ги потопете в съд със студена вода и лед. Оставете ги да се охладят, след което лесно ще можете да обелите кожата, която ще се отлепи почти сама.

Тайната при лесното белене на картофи е...

Интересен метод за белене с бормашина

Един нестандартен, но ефективен метод е използването на бормашина или винтоверт. За целта приспособете метална вилица, като отчупите част от дръжката ѝ и я прикрепите към бормашината. Забийте вилицата в центъра на картофа и го завъртете, докато с другата ръка държите традиционна белачка или нож. Така ще обелите картофа бързо и без много усилия.

Беленето на картофи не трябва да бъде трудна или отнемаща време задача. С правилната подготовка и избор на подходящ метод, можете лесно да се справите с тази задача и да се насладите на перфектно обелени картофи за вашите ястия. Независимо дали предпочитате традиционните инструменти или искате да експериментирате с по-иновативни подходи, важно е да изберете този, който най-добре отговаря на вашите нужди и умения.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес