Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Kак най-добре да използвате „автоматичната“ трансмисия през лятото

26 август 2021, 17:30 часа

Автоматичните скоростни кутии (автоматични трансмисии) могат лесно да прегреят при горещо време. Това е особено възможно, когато шофирате бавно по оживени градски улици.

Експертите дават няколко препоръки, които ще помогнат за защитата на автоматичните трансмисии и вариаторите от прегряване. Тези правила са различни от правилата, които трябва да се спазват при хладно или студено време.

Използвайте режим на паркиране

Ако трябва да стоите неподвижно поне две минути при горещо време, по-добре е да преместите лоста в положение "P". Задържането на колата в режим D със спирачките генерира много ненужна топлина от преобразувателя на въртящия момент.

Не деактивирайте системата старт-стоп

Много шофьори не харесват функцията старт-стоп, защото претоварва стартерния двигател и акумулатора и увеличава износването на двигателя. Напротив, при горещо време старт -стопът е полезен - той понижава температурата в отделението на двигателя.

Фиксира предавката

По време на бавно постоянно движение в задръстване е по-добре да превключите автоматичната трансмисия в режим "L". При скоростни кутии с ръчен избор или CVT е добре да включите на първа предавка. Това ще предпази ресурса на агрегатите от често превключване на втора предавка с минимално увеличение на скоростта. Със спокойно равномерно движение със скорост 40 - 50 км / ч опитните шофьори съветват по същата причина да фиксират вариатора или автоматичната трансмисия на втора - трета предавка.

Премахнете защитата

Анормалните защита на двигателя при горещо време силно пречи на охлаждането на двигателя и скоростната кутия, предупреждават експерти. Ако не планирате да отидете на сериозен офроуд, тогава е по-добре да я премахнете. Това правило важи и за фината мрежа в отворите на решетката и бронята.

Следете състоянието на скоростната кутия

При горещо време изтичането на хидравлична течност от трансмисията през изтичащи връзки се увеличава. Твърде ниското ниво в комбинация с постоянно прегряване може да доведе до сериозни повреди.

Също така експертите съветват редовно да се мият радиаторите при горещо време. Ако те са запушени с мръсотия и прах, охлаждането на скоростната кутия и двигателя ще се влоши значително. Кабината също става по-малко комфортна.

Експертите споделят и кои навици на водачите водят до бърза повреда на автоматичната скоростна кутия.

Екстремно каране

С рязък старт от спряло положение и въртене на гуми, преобразувателят на въртящия момент работи с огромен товар. Под въздействието на високите температури течността се разгражда, пластмасовите части се разрушават, а заключващите елементи на преобразувателя на въртящия момент страдат. Понякога са достатъчни няколко такива стартирания - и кутията може напълно да се срине.

Стартирате със студена течност

Автоматичната трансмисия се нуждае от загряване не по-малко от двигателя, тъй като в противен случай уплътненията в корпуса на клапана и маслените уплътнения могат да се съсипят. През лятото не е необходимо дълго загряване, но първите няколко километра не трябва да оказвате твърде голям натиск върху газта.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес