Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как маникюрът влияе на психичното здраве на жените?

05 ноември 2023, 10:33 часа

Японски учени от университета Сайтама Гакуен в Кавагучи изследваха ефекта от процедурите за маникюр върху психическото благополучие на жените. Изследването е публикувано в научното списание.

„Заинтересувах се от тази тема поради нарастващия брой изследвания върху пресечната точка на практиките за самообслужване и тяхното въздействие върху психическото благополучие. Идеята, че нещо толкова просто като оформяне на ноктите ви в салон може да има значимо психологическо значение ефектът ме заинтригува. Исках да проуча потенциала на тази недостатъчно проучена област", каза авторът на изследването, доцент Ацуши Кавакубо.

За да навлязат по-дълбоко в психологическите ефекти на маникюра, изследователите проведоха онлайн проучване с японски жени от различни възрастови групи и региони.

Топ 10 на най-красивите есенни маникюри за 2023 година

В проучването са взели участие общо 500 японки на възраст от 20 до 30 години, живеещи в големите градове. Участниците отговаряха на въпроси относно тяхната възраст, семейно положение, доходи и разходи за козметика. Освен това, те бяха попитани за техните навици за грижа за ноктите и дали сами си правят маникюр, дали ходят в салони за красота или не правят нито едно от двете.

Оказа се, че грижата за ноктите, подобно на грима, има положителен психологически ефект върху жените. Участниците съобщават за повишени нива на положителни емоции, релаксация и съживяване по време на техните сесии за грижа за ноктите.

Проучването установи, че хората, които са получили услуги за грижа за ноктите от техници в салона за нокти, съобщават за повече положителни емоции и по-голяма релаксация в сравнение с тези, които сами са се грижили за ноктите си. Не би могло и да бъде друго! Всяка дама знае колко е щастлива, излизайки от салона за красота с перфектен маникюр. Тя буквално лети от щастие и не може да се нагледа на новите си нокти.

Откритието подчертава потенциалните ползи от посещението на салон за нокти, тъй като изживяването изглежда има по-значително въздействие върху настроението и релаксацията на човека.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес