Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как го правят: 10 умни същества, които нямат мозък

22 октомври 2024, 16:11 часа

Както повечето от нас със способността да мислим вече знаят, мозъкът е най-основният от всички телесни органи. Неговата сложност ни позволява не само мисли, но и спомени, емоции и способността да се движим, виждаме, дишаме, взаимодействаме по смислени начини със заобикалящата ни среда и управляваме всеки друг процес, който регулира функциите на тялото ни.

Още: 10 правила на етикета, за които дори не сте подозирали

И все пак, въпреки привидно съществената природа на нашите мозъци за нашето разбиране на света и оцеляването в него, има редица животни, които не само успяват да се справят, но и процъфтяват без него.

Асцидии / Sea Squirt

Асцидиите са морски безгръбначни с цилиндрична форма, които съществуват на различни места по света, но се срещат предимно в тропически и умерени води. Единият край на животното се захваща за повърхности като скали, а другият има два отвора, които изхвърлят вода, което му дава по-разпространеното име морско пръскало.

Макар че има физиологична конструкция, която може да се счита за донякъде аналогична на гръбначните - с проста централна нервна система, която се простира по дължината на тялото - тя няма мозък. Нервната му система се състои от неврална тръба със сензорна везикула (малка торбичка), връв, шия и ганглий на опашката, и това се простира и изпраща сигнали от регион, където може да се формира мозък при други животни.

Въпреки че няма собствено сиво вещество, все пак има някои научни доказателства, които предполагат, че включването на морския шприц в диетата може да помогне за обръщане на признаците на стареене в човешкия мозък.

Медуза

Скромната медуза е вездесъща по плажовете и в крайбрежните води, така че много от нас никога не се замислят за нея – освен ако не сме ужилени от такава. Харесвате ли го или го мразите, има неоспорима грация в това морско животно, когато е потопено във вода.

Безгръбначно, медузата няма гръбначен стълб, както и кости или мускули - поне не както бихме ги разбрали. Вместо това, тя притежава камбани от течност и се задвижва през водата, като пръска в посока, обратна на целевото си местоположение. Тогава не би трябвало да е изненада, че такъв прост организъм няма мозък.

И все пак изследователите са открили, че карибската медуза (а вероятно и други видове) е способна да се учи от опита, определяйки, че мозъкът не е необходим за ученето; това е нещо, което може да се случи в самите нервни клетки на медузите.

Морска гъба

Въпреки че споделя името си с определено нечувствителните кухненски принадлежности, само най-богатите домове разполагат с истинска морска гъба за почистване на съдовете. Това е така, защото за разлика от повечето създадени от човека полиуретанови гъби, морската гъба е живо животно.

Обикновено водно животно, морската гъба има плътен, но порест скелет и е изключително адаптивна към околната среда, въпреки че не може да се движи от място на място. Като съществена част от екосистемата, която обитава чрез филтриране на вода, събиране на бактерии и обработка на въглерод и азот, гъбата се справя добре без мозък, органи или тъкани.

Проучванията показват обаче, че морската гъба има началото на нервна система с генетичните компоненти на синапсите - кръстовищата, където невроните се свързват и комуникират. Това поставя животното като съществена част от големия пъзел на човешката еволюция и безценен инструмент за изучаване на миналото.

Стриди

Любима на много крайбрежни маси за вечеря, стридите са голям играч в опциите за морски дарове по целия свят, не на последно място защото се хващат толкова лесно. Но често забравяме, че стридата е животно само по себе си, с продължителност на живота до 20 години.

Част от това невежество се дължи на простотата на животното. Когато „свинско“ и „говеждо“ и други продукти от сухоземни животни трябва да бъдат прикрити, така че потребителите да не мислят за създанието, което консумират, стридите често се сервират цели в твърдата си черупка – нещо, което на повечето от нас изглежда като неодушевен като скала.

Въпреки това стридата има уста, стомах, сърце, черва и мускули. Тя може да разпознава заплахи и дори да сменя пола няколко пъти в живота си, управлявайки всичко това без мозък или нервна система. Липсата на нервна система означава, че не е в състояние да усети болка. Това се превърна в спорна точка между някои вегетарианци и вегани, тъй като някои смятат, че консумацията на тези животни не противоречи на моралните аспекти на диетата им.

Нематод / кръгъл червей

Нематодите или кръглите червеи са едно от най-разпространените животни на (или под) лицето на земята. Това създание може да бъде намерено да се мърда не само в градинската почва или около сладка вода, но и в други животни и в по-сурови условия като оцет и бира.

Колкото и прости да са животните, способни да съществуват на сушата, кръглият червей е двустранно симетричен и хермафродитен (с примитивни мъжки и женски репродуктивни органи). Няма мозък, но това изглежда никога не е било проблем.

Въпреки че няма собствен мозък, скромната нематода е предложила на изследователите пътища за изучаване и може би дори за борба с мозъчните увреждания при хората. Това, което червеят има, са неврони и те демонстрират начини, по които основни функции като обонянието могат да бъдат възстановени чрез поправяне на невронни пътища, предлагайки общи принципи, които един ден биха могли да се използват в по-голям мащаб за хора.

Мида Coquina

Мидата coquina е малко двучерупчесто (с черупка, разделена на лява и дясна клапа) мекотело, което може да се намери по плажовете по целия свят. Този вид миди се предлагат в голямо разнообразие от цветове и обикновено са в изобилие.

Coquina няма мозък, но има малки, подобни на косми сензори, свързани с нейните нервни групи, които треперят с движението на вълните и й позволяват да сърфира. Треперенето задейства мускулен рефлекс, който кара мидата да изскочи от пясъка и да яхне вълна към по-богата вода.

Въпреки че е забавно да си представим миди, които сърфират, има по-сериозно послание зад това движение. Coquina се счита за индикаторен вид за местообитанията на плажа поради неговата чувствителност към водните условия и промените в околната среда, присъствието му означава здравословен и разнообразен плаж. Това позволява на биолозите да идентифицират кога подхранването на плажа, при което пясъкът се взема от външен източник и се използва за заместване на ерозиралия плажен пясък, има отрицателен ефект върху плажните екосистеми.

Морски таралеж

Ако повечето от нас са виждали морски таралеж отблизо, той е под формата на гладък, изсушен орнамент от черупки, украсяващ колекциите и полиците на камините на приятели, роднини и крайбрежните магазини за сувенири. Но самото животно е по-бодлив клиент в естественото си подводно местообитание, с подобна на таралеж външност от шипове, защитаващи кълбовидно тяло с повечето органи, които бихме могли да очакваме да намерим - с изключение на мозък!

Морският таралеж не само няма мозък поради външните си шипове, но и няма място за очи. Въпреки това, таралежът може - и реагира - на светлина, реагирайки в реално време на визуални стимули чрез серия от дермални фоторецепторни клетки, разпределени по малките, гъвкави придатъци, които му помагат да се движи.

Морският таралеж не е неподвижен обект, за какъвто някога се смяташе, че може (използвайки тази децентрализирана форма на зрение) да идентифицира обекти и да се движи директно към или далеч от тях. Това е нещо, което изследователите откриха едва през 2011 г.!

Морска анемона

Среща се в океаните по целия свят, месоядната, безгръбначна морска анемония е кръстена на цветето анемония и се предлага в подобни цветни разновидности, като най-големите вариации се натрупват в крайбрежните тропически води. Изключително издръжливо създание, анемонията е открита чак до Антарктида, заровена в ледения шелф на Рос.

Цилиндричното тяло на анемоната съдържа набор от пипала, които парализират жертвата с невротоксин, преди да я насочат към централната уста на създанието. Въпреки тази привидна сложност, на морската анемона липсва мозък, с тела, съставени от залепващо краче от едната страна и бифункционална уста/анус и пипала от другата.

И въпреки тяхната фатална основна функция, анемонът образува симбиотична връзка с други обитаващи океана животи. Това включва зелени водорасли и риби-клоуни, осигурявайки на първите излагане на слънчева светлина, а на вторите място, което да наречете дом между тези смъртоносни пипала.

Морска звезда

Малко са морските създания, които са толкова добре признати или всеобщо обожавани, колкото морските звезди. Това петкрако същество се среща най-често в плитки води, живее средно 35 години, има очи в края на всеки крак и използва филтрирана морска вода, за да изпомпва хранителни вещества през нервната си система.

Въпреки името си, морската звезда не е нито риба, нито дори свързана с такава, а вместо това принадлежи към групата на морските безгръбначни бодлокожи. Тази група включва също морската краставица и пясъчния долар.

Въпреки че не притежава мозък, учените наскоро решиха, че морската звезда има глава. Проучване от 2023 г. между колеги от Станфордския университет и Калифорнийския университет използва микро-CT сканиране, за да разбере структурата и гените на животното в нови подробности. Резултатите бяха убедителни: тялото на морската звезда всъщност е глава.

Португалски мъж от войната

Често погрешно наричан медуза, португалският мъж от войната всъщност е вид сифонофор, съвсем друг клас морски организми. Този организъм се състои от колония от едноклетъчни организми, които плуват на повърхността на океана, живеещи в пресечната точка между вода и въздух.

Океански скитник, неспособен да се движи сам през водата, човекът на войната вместо това използва пълен с газ мехур, за да плава с вятъра. Подходящо кръстен на военен кораб от 15-ти век, мъжът на войната използва пълни с отрова пипала, за да парализира плячката си (включително малки риби, планктон и ракообразни), преди постепенно да ги усвои.

Още: Реални хора ли са: Попът, дамата и валето в картите

Поради едноклетъчния си състав, човекът на войната няма мозък, вместо това се подчинява на съдбата на ветровете и океанските течения — богатство, което често го подвежда. Екстремните метеорологични условия карат голям брой животни да бъдат изхвърлени на плажовете, причинявайки паника и тревога у хората, но често водейки до самото същество да заседне и да умре в процеса.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес