Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да заредим акумулаторa на кола през зимата

19 ноември 2021, 15:00 часа

При студено време всички процеси в акумулатора на автомобила са по-бавни. Заради това той трябва да се използва по специален начин, за да се удължи експлоатационният му живот.

На първо място заради ниските температури той губи способността си да приема заряд, споделят експерти. Правейки няколко кратки пътувания, водачът изтощава батерията, тъй като акумулаторът няма време да се загрее и да започне да се зарежда нормално.

За да избегнете това, експертите съветват да правите по-дълги пътувания или правилно да загрявате акумулатора преди краткото пътуване. Така се загрява не само двигателят на автомобила, но и целият двигателен отсек. Благодарение на това акумулаторът започва да се зарежда в нормален режим.

Освен това, можете да прибягвате до допълнителна изолация на двигателното отделение. Това ще позволи на акумулатора да започне да се зарежда по-рано и по-ефективно.

Повечето проблеми с автомобила през зимния сезон са свързани с електрическото окабеляване и акумулатора. Точно в този момент е нужно да се обърне специално внимание на нивото на заряд на акумулатора, казват автоекспертите.

Автомобилният акумулатор е химически източник на ток, чиито характеристики до голяма степен зависят от температурата, състоянието на заряд на батерията и плътността на нейния електролит. При правилна работа на акумулатора и при пълно зареждане, плътността на електролита е близка до 1,29 mg / куб. см. В този случай батерията остава работеща при температури до -50C °. Когато състоянието на заряд се намали наполовина, плътността на електролита също пада и батерията ще работи по-малко стабилно и само при температури до -30C °.

Ето защо при студено време е изключително важно да се контролира нивото на зареждане на акумулатора, а ако се обслужва по правилата, тогава и плътността на електролита ще е добра, съветвав експертите. Факт е, че електролитът се превръща в лед при замръзване и, разширявайки се на студа, може да повреди както плочите на акумулатора, така и неговия корпус. След това не остава нищо друго, освен да се смени.

Не е препоръчително да пестите от покупка на акумулатор за зимния период. Не се надявайте да успеете да изкарате безпроблемно зимата, ако използвате стар, подарен от некого акумулатор.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес