Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да върнем страстта във връзката си?

21 май 2024, 22:11 часа

Страстта е характерна за първите етапи от романтичната връзка, когато хормоните и емоциите пораждат вулкан от страст между влюбените. С времето отношенията се развиват, ако не бъдат прекратени по една или друга причина, и страстта, която двамата са вярвали, че е завинаги, отстъпва място на уважението, привързаността, подкрепата, изграждането на хармония.

Това, от една страна, е положително развитие, тъй като връзка, изградена само на емоции и страст, е нестабилна, но, от друга страна, прави преживяванията в спалнята по-скучни, предвидими. Ако огънят във връзката ви е загаснал и това ви тежи, вероятно ще ви зарадва възможността да върнете страстта между вас и половинката ви и да я добавите към уважението и баланса, които сте изградили.

Психолози, специалисти по семейни отношения и други професионалисти споделят своя опит с всички, които се вълнуват от темата как да върнем страстта във връзка си. Възползвайте се от съветите им, за да гори отново онова палаво пламъче в очите ви, с което прогаряхте от страст телата си.

Как да поддържате страстта във вашата връзка?

Как да върнем страстта във връзката си?

-          Преживейте вълнуващи моменти заедно

Когато връзката стане сериозна и двойката заживее заедно, битовизмите и темите, свързани с дома и ежедневието, задушават онези, които ви вдъхновяват. Изненадите стават все по-редки, а моментите, които спират дъха от щастие, се стопяват за разлика от онези, в които обсъждате нови цвят на завесите или се карате за неизмитите съдове. За да са отношенията ви цветни, романтични, страстни, нуждаете се от специални моменти, които да преживеете заедно. Дали ще изберете вълнуващо пътешествие, полет с балон, скок с бънджи или просто общо хоби, което ви кара да мечтаете, вие решавате, но трябва да намерите онази искра, която да върне страстта между вас.

-          Комуникирайте

Не визираме онази комуникация, при която обсъждате нуждата от ремонт или какво да закупите от магазина, а комуникация на теми, които ви вълнуват, вдъхновяват, изграждат като личности, карат ви да мечтаете, да се усъвършенствате. Какво споделяхте в началото на връзката си? Едва ли е била цената на хранителните стоки. Продължете да споделяте мечтите си.

-          Създайте си специални моменти в спалнята

Макар да имате натоварен ден, много задължения, деца и възрастни родители, отделяйте време само за вас двамата. Превърнете спалнята в оазис за връзката си, изпийте по чаша вино и пробвайте нещо ново от интимната сфера – специализираните магазини ще ви дадат предостатъчно идеи.

Фън шуй съвети за тези, които искат да възродят страстта във връзка

-          Поддържайте физически контакт

Не, тук не говорим за интимност, а за държане за ръка, погалване по косата. Нежното докосване ви свързва физически и емоционално. Всяко напомняне, че сте физически свързани, ще ви сближи и ще предизвика нова вълна от страст. 

-          Адреналинът в кръвта ви връща страстта и възбудата

Може да ускорите пулса си с тренировка, състезание, танци, филм на ужасите или полет с парапланер. Каквото и да изберете, правете го заедно, а след това се насладете на адреналина във вените ви и на страстта, събудена между вас.

-          Споделяйте чувствата си

Ако партньорът ви изглежда секси след ден на плажа, кажете му го. Ако начинът, по който яде сладоледа си, събужда страстта ви, споделете му го. Ако се нуждаете от прегръдка, кажете му. Припомняйте му колко е прекрасен, силен, способен, мил, колко го обичате, на кои негови качества се възхищавате. Споделянето на чувствата е кратък път към мислите, сърцето и страстта му.

-          Послушайте специалиста д-р Готман

В своя труд „Науката за доверието“ д-р Готман подчертава, че отличната сексуална връзка се гради върху емоционална близост и съветва двойките, които се чудят как да върнем страстта във връзката си, да поработят върху емоционалната си връзка, за да подобрят по естествен път и физическата. Трудът на д-р Готман е пълен със съвети, които могат да върнат страстта между партньорите и сред които може да откриете и пътя един към друг. Запознайте се с „Науката за доверието“ и почерпете от съветите на автора. 

А какво всъщност е страст? Според дефиницията страстта е силен ентусиазъм или непреодолимо желание за някого или нещо, както и силно романтично/сексуално желание към някого. Тоест не говорим само за интимни отношения и трябва да имате това предвид, когато обсъждаме „Как да върнем страстта във връзката си?“ Страстта има много измерения и далеч не всички се случват под завивките.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес